Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 29.6.2021 07.47

Seri-tukikeskuksessa sukupuolisensitiivisyys on kohtaamisen arkea

Asiasanat:
  • seksuaalinen väkivalta
  • seksuaalirikokset
  • pride

Naistenklinikalla sijaitsee seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden Seri-tukikeskus, johon on mahdollista hakeutua kuukauden sisällä tapahtuneesta seksuaaliväkivallan teosta. Tukikeskukseen voivat hakeutua kaikki uhrit sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Kuvituskuva: hoitaja ja potilas Seri-tukikeskuksen ovella

Kätilö Mia Karvonen (kuvassa) tekee päivystystyötä Naistenklinikan Seri-tukikeskuksessa.

Kätilö Mia Karvonen on työskennellyt Seri-tukikeskuksen kätilönä vuodesta 2018. Karvonen on usein henkilö, jonka kanssa seksuaaliväkivallan uhri keskustelee ensimmäisen kerran rikoksen jälkeen. Hän vastaa muun muassa päivystyspuhelimeen, johon voi soittaa vuorokauden ympäri.

”Kohtaan asiakkaan usein soiton jälkeen kasvotusten, esittelen tukipalvelumme ja kysyn ensimmäiset kysymykset tapahtuneesta”, Karvonen kertoo.

Monelle tulee yllätyksenä, että kätilön työ on muutakin kuin synnyttäjien ja synnyttäneiden hoitoa. Kätilöt ovat seksuaaliterveyden asiantuntijoita, joita asiakas voi kohdata Seri-tukikeskuksen lisäksi myös naistentautien päivystyksessä ja osastoilla, lisääntymislääketieteen yksikössä ja vaikkapa ehkäisyneuvolassa.

”Seksuaaliterveys kuuluu kaikille. Siksi ammattilaisuuteemme kuuluu sisäänrakennettuna sukupuolten ja seksuaalisen suuntautumisen monimuotoisuus ja rikkaus.”

Arjen kohtaamisissa ei tehdä tarpeettomia oletuksia

Kun ihminen on kokenut seksuaalista väkivaltaa, potilaskohtaamisen täytyy olla erityisen kunnioittava. Ennakko-oletuksia potilaan oletetusta sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai suhdemuodoista ei ole tarpeen tehdä. Seri-tukikeskuksen ammattilaisten työkalupakissa on asiakasta kunnioittavia tapoja keskustelun tueksi.

”Kuuntelemme asiakasta ja käytämme sen jälkeen hänen itse käyttämiään sanoja. Käyttämämme sanat ovat tarkoituksella sukupuolineutraaleja. Käytäntö toimii myös muualla naistentautien ja synnytysten hoidossa. Puhumme esimerkiksi puolisoista tai tukihenkilöistä”, Mia Karvonen kertoo.

Saman vahvistaa HUSin naistentautien ja synnytysten hoidosta vastaava toimialajohtaja, professori Seppo Heinonen. Hän kertoo, että kaikkien asiakkaiden, myös sateenkaarivähemmistöön kuuluvien kunnioittava kohtaaminen hoitotyössä on tulosyksikössä erittäin tärkeää.

"HUSin strategiset arvot ovat kohtaaminen, edelläkävijyys ja yhdenvertaisuus. Pidän tärkeänä, että meillä yhdenvertaisuus toteutuu kaikin tavoin", Heinonen summaa.

Seksuaaliseen väkivaltaan liittyy usein häpeää

Kätilö Mia Karvosen kokemuksen mukaan seksuaaliseen väkivaltaan liittyy usein uhrin valtava häpeän tunne. Koetun häpeän vuoksi on mahdollista, etteivät sateenkaarivähemmistöön kuuluvat uskalla hakeutua hoitoon tarvittavissa määrin.

”Vaikka sijaitsemmekin Naistenklinikalla, hoidamme kunnioittavasti kaikkia ihmisiä sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.”

On hyvä muistaa, ettei uhrin kannata ikinä hävetä tapahtunutta.

”Emme tuomitse, vaan autamme.”

Lue lisää

Pride-viikkoa vietetään tänä vuonna  28.6–4.7.2021. Toimintaamme ohjaavat arvot ovat kohtaaminen,  edelläkävijyys ja yhdenvertaisuus. Ammattilaisina kunnioitamme sukupuolten ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.