Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 18.5.2022 14.02

Seksuaaliväkivallan uhrien tukikeskuksille on kasvava tarve

Asiasanat:
  • Naistenklinikka
  • seksuaalinen väkivalta
  • Seri-tukikeskus

Suomen ensimmäinen seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö Helsingin Naistenklinikalla täyttää tänä vuonna viisi vuotta. Viiden vuoden aikana keskuksia on avattu yhteensä 15.

HUSin Seri-tukikeskus avattiin Helsingin Naistenklinikalle 29.5.2017. Näiden vuosien aikana tukikeskuksessa on hoidettu noin 2000 seksuaaliväkivallan uhria.

Seri-tukikeskus on ollut ensimmäinen julkinen taho, joka tarjoaa kokonaisvaltaista apua ja tukea seksuaaliväkivallan uhreille.

Helsingin Naistenklinikalla toimiva Seri-tukikeskus on ollut pilottiyksikkö, jonka mallin mukaan on kuluneen viiden vuoden aikana perustettu 14 muutakin Seri-tukikeskusta eri puolille Suomea.

Seri-tukikeskuksen osastonlääkäri Riina Korjamon mukaan tavoitteena on, että Suomessa on vuoden 2023 loppuun mennessä hieman yli 20 tukikeskusta.

“Tavoite näyttää myös toteutuvan”, Korjamo kertoo.

Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö, johon voivat hakeutua yli 16-vuotiaat itse, omaisten kanssa tai viranomaisten ohjaamana kuukauden sisällä tapahtuneesta. Avun piiriin voi hakeutua riippumatta siitä, onko ilmoittanut kohtaamastaan väkivallasta poliisille. Palvelut ovat maksuttomia.

Jos seksuaaliväkivaltatapahtumasta on aikaa yli kuukausi, apua voi hakea esimerkiksi oman alueen terveyskeskuksesta, perheneuvolasta, kunnan seksuaalineuvojalta tai eri järjestöjen kautta. Alle 16-vuotiaat nuoret hoidetaan Uudessa lastensairaalassa.

Feedback

Löysitkö etsimäsi?