Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 17.3.2023 10.42

Sairas suu voi sairastuttaa – suunterveys vaikuttaa koko kehoon

Asiasanat:
  • suusairaudet

Suun sairaudet lisäävät tai edesauttavat monien yleissairauksien puhkeamista ja pahenemista. Krooniset suun tulehdukset ovat usein oireettomia.

Suun tutkimus

Iensairaudet ovat yleisiä suomalaisten keskuudessa. Erityinen huolenaihe on niiden runsas esiintyminen jo varhaisessa keski-iässä 30–44-vuotiaiden ikäryhmässä 43 prosentilla naisista ja 57 prosentilla miehistä. Suun pitkäaikainen tulehdus aiheuttaa elimistössä matala-asteisen tulehduksen, jolla voi olla haitallisia vaikutuksia yleisterveyteen.

“Suun tulehdus voi levitä muualle kehoon verenkierron välityksellä, immunologisten mekanismien kautta tai bakteerien rakenneosien välityksellä. Tulehdus voi aiheuttaa verenmyrkytyksen, sydänläppien tulehduksen, nikamatulehduksen tai paiseita aivoissa, keuhkoissa, vatsaonteloissa tai maksassa”, toteaa suu- ja leukasairauksien linjajohtaja, ylihammaslääkäri Hellevi Ruokonen.

Suun tulehdus riskitekijä monille sairauksille

Suun pitkäaikaisen tulehduksen seurauksena voi olla sairauden, kuten diabeteksen, hoitotasapainon heikentyminen tai muun muassa valtimokovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin riskin lisääntyminen.

Kun suun tulehdus pääsee leviämään verenkierron välityksellä sydämeen, bakteerit tai niiden rakenneosat vauhdittavat verisuonitaudeille altistavia muutoksia. Ne voivat kiinnittyä valtimon sisäpintaan, joka ahtautuu ja tulehtuu. Riskinä on sepelvaltimotauti.

“Suun pitkäaikaisella tulehduksella on todettu olevan yhteys myös keuhkokuumeiden määrään vanhuksilla. Tulehdus voi olla myös reuman laukaiseva tekijä alttiilla henkilöllä”, kertoo erikoishammaslääkäri Jaana Helenius-Hietala.

Krooniset suun tulehdukset usein oireettomia

Riski suuperäiselle etäkomplikaatioille, esimerkiksi sydänläpän tulehdukselle tai paiseelle muualla elimistössä, on erityisesti yleissairaalla tai potilaalla, jolla on heikentynyt immuunipuolustus. Hoitamattomat suun tulehdukset voivat kuitenkin aiheuttaa hengenvaarallisen verenmyrkytysriskin myös terveillä henkilöillä. Lisäksi edessä oleva sydänleikkaus tai syöpähoitojen aloittaminen saattaa siirtyä, jos suussa on hoitamattomia tulehduksia.

“Tulehduksen merkit on tärkeä tunnistaa. Verenvuoto ikenistä tai turvotus ovat merkkejä tulehduksesta. Tulehdus voi oireilla kipuna, lisääntyneenä hampaan liikkuvuutena, purenta-arkuutena tai suun avausrajoituksena. Krooniset suun tulehdukset eivät kuitenkaan useimmiten aiheuta minkäänlaisia oireita, minkä vuoksi hammaslääkärin tekemä säännöllinen suun tutkimus ja huolellinen suuhygienia on paras tapa ehkäistä hammassairauksia”, toteaa Helenius-Hietala.

Hoitoketjuilla sujuvampaa yhteistyötä

HUSin suu- ja leukasairauksien linja on julkaissut Terveysportissa hoitoketjuja muun muassa munuaistautia, sydänsairautta ja syöpäsairautta sairastavien potilaiden suusairauksien hoitoa koskien.

“Hoitoketjujen tavoitteena on parantaa hoidon porrastusta erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä. Niiden avulla pyritään edistämään yhteistyötä suun terveydenhuollon eri toimijoiden välillä. Tulemme julkaisemaan uusia hoitoketjuja tämän vuoden aikana”, kertoo Ruokonen.

 

Katso Suorana HUSista -info 17.3.2023. HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Tietoa infoistamme.

 

Korjattu lause 17.3.2023: “Erityinen huolenaihe on niiden runsas esiintyminen jo varhaisessa keski-iässä 20–44-vuotiaiden ikäryhmässä 43 prosentilla naisista ja 57 prosentilla miehistä.” Luku on muutettu oikeaksi eli "30–44-vuotiaiden ikäryhmässä".

Feedback

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.