Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 29.3.2021 14:15

Sairaalaklovnit toimivat nyt myös autisminkirjon lasten parissa

Asiasanat:
  • Uusi lastensairaala

Sairaalaklovnit ovat käynnistäneet uudenlaisen yhteistyön lastenneurologisilla osastoilla autismikirjon lasten parissa. Uudessa lastensairaalassa klovnitoimintaa on Päiväkeskus Vuoressa, jossa tutkitaan ja hoidetaan lapsia, joilla on autismikirjon häiriö tai muita neurologisia vaikeuksia. Kolmivuotinen EU-hanke on nimeltään ClownNexus ja siinä on mukana sairaalaklovnijärjestöjä seitsemästä eri Euroopan maasta.

Sairaalaklovni Päiväkeskus Vuoressa

Hankkeessa edistetään ammattimaisen taidetoiminnan vakiinnuttamista osaksi sote- ja terveyspalveluita ja parannetaan usein marginaaliin jäävien potilasryhmien osallisuutta taide- ja kulttuurilähtöisiin hyvinvointipalveluihin. Aistiyliherkkyyksien ja sosiaalisiin tilanteisiin liittyvien haasteiden takia autismikirjon lasten kanssa kontaktissa olemiseen tarvitaan erityistä osaamista. Tavoitteena on työstää erilaisia työkaluja ja tekniikoita, joilla edesautetaan vuorovaikutusta autismikirjon lasten kanssa klovnerian keinoja hyödyntäen.

Hanke toteutetaan yhteistyössä sairaalan hoitohenkilökunnan kanssa. Tavoitteena on etsiä parhaita tapoja Sairaalaklovneille olla läsnä ja luoda kontaktia lapseen esimerkiksi lapsen tullessa sairaalaan tutkimusjaksolle. Sairaalaklovnien tehtävänä on rentouttaa hoitotilannetta ja saada luonteva yhteys lapseen, mikä edesauttaa hoitotyötä ja parantaa lapsen ja koko perheen potilaskokemusta.

Hankkeeseen liittyviä klovnivisiittejä on jo toteutettu Helsingin ja Tampereen yliopistollisissa sairaaloissa ja Oulussa kehitysvammapalvelujen osaamiskeskus Versossa. Hanke jatkuu vuoden 2023 syksyyn.

”On ihanaa huomata, kuinka klovnien herkkä ja kuulosteleva tapa toimia auttavat lasta kontaktin luomisessa”, sanoo sairaanhoitaja Anna Reenkola Päiväkeskus Vuoresta.

Maailman autismitietoisuuden päivää vietetään 2.4.2021 ja autismitietoisuuden viikkoa 29.3.-4.4.2021.