Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 8.3.2022 14.00

Raskaus lisää riskiä vaikeaan koronatautiin

Asiasanat:
  • korona
  • koronarokote
  • koronarokotus

Suomessa käytössä olevan mRNA-rokotteen on tutkimuksissa todettu olevan tehokas ja turvallinen äidille ja lapselle.

Lääkäri kuuntelee raskaana olevan potilaan vatsaa stetoskoopilla.

Koronaviruksen on todettu monissa tutkimuksissa aiheuttavan useammin vaikean taudin naisen ollessa raskaana tai juuri synnyttänyt. Sairaalahoidon ja tehohoidon riski on suurentunut. Lisäksi ennenaikainen synnytys ja keisarinleikkaus ovat yleisempiä kuin niillä, joilla ei ole koronavirustartuntaa.

”Yhteensä HUSissa on ollut hoidettavana yli 100 raskaana olevaa koronapotilasta, joista tehohoidossa reilut 10. Viime aikoina omikronvariantin myötä vaikeat tautitapaukset ovat vähentyneet”, kertoo Naistentautien ja synnytysten yksikön linjajohtaja Aydin Tekay.

Koronavirus voi olla vaarallinen sekä äidille että lapselle. Virus voi tarttua sikiöön tai vastasyntyneeseen, mutta vastasyntyneiden vaikea koronavirustauti on äärimmäisen harvinainen. Lapsella on suurentunut riski joutua tehohoitoon, jos hän äidin koronainfektion vuoksi syntyy ennenaikaisena.

Rokote suojaa myös lasta

Suomessa käytetään pääsääntöisesti mRNA-rokotteita. Rokotemuoto on turvallinen raskauden aikana. Rokotteesta ei ole havaittu mitään raskauteen liittyviä haittoja eikä siitä ole vaaraa sikiölle. Päinvastoin: jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta myös vastasyntyneellä on vasta-aineita koronavirukselle. Äidin rokote suojaa siis myös vastasyntynyttä. Rokote ei täysin suojaa koronavirustartunnalta, mutta se estää tehokkaasti vaikean taudinkuvan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelevat koronarokotetta raskausaikana.

Jos et vielä ole ottanut koronarokotetta, suosittelemme sen ottamista heti kun mahdollista. Myös tukihenkilön on tärkeä ottaa rokote. Rokotteen saa omasta kunnasta.

Katso Suorana HUSista info 8.3.2022 tästä. HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Tietoa infoistamme löydät täältä.

Lisätietoa medialle:

HUSin mediapalvelun yhteystiedot

Feedback

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.