Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 30.6.2023 09.26

Rajoitukset ovat vähentäneet sähköpotkulaudalla vammautumisen riskiä noin puoleen

Asiasanat:
  • tukielin- ja plastiikkakirurgian tutkimus

Tuoreen tutkimuksen mukaan Helsingissä syksyllä 2021 voimaan tulleet rajoitukset ovat vähentäneet sähköpotkulautavammojen riskiä tehokkaasti

Potilaskirjauksiin perustuvassa tutkimuksessa vertailtiin vuosien 2021 ja 2022 tammi-elokuussa päivystyskäynnin vaatineita sähköpotkulautaonnettomuuksia. Vuoden 2021 ajanjaksolla Helsingissä vammautuneita potilaita oli 528 ja vuoden 2022 ajanjaksolla 318. Vammautumisen riski laski rajoitusten toimeenpanon jälkeen noin puoleen, kun onnettomuudet suhteutetaan sähköpotkulaudoilla tehtyjen matkojen määrään.

Erityisesti kello 23–05 välisenä aikana tapahtuneet vammat vähenivät merkittävästi. Humalassa loukkaantuneiden osuus väheni 38 %:sta 31 %:iin.

”Tulostemme perusteella voimme vetää johtopäätöksen, että pienelläkin maksiminopeuden laskulla ja yöllisen käytön rajoittamisella on merkittävä vaikutus onnettomuuksien määrään. Mielestäni vastaavia rajoituksia tulisi ottaa käyttöön myös muihin kaupunkeihin, jossa vuokrasähköpotkulautoja on", lääkäri ja HUS Akuutin väitöskirjatutkija Henri Vasara kertoo.

Vammojen laatu pysyi samana, kypärän käyttö lisääntyi

Loukkaantumisten määrän vähenemisestä huolimatta vammatyypit ja niiden keskimääräinen vakavuusaste eivät muuttuneet. Valtaosa vammoista kohdistui edelleen pään ja yläraajojen alueelle. Kaikista tapauksista lieviä vammoja oli noin 60 %.

Kypärää käytti vuoden 2021 tutkimusjaksolla vammautuneista 2 % ja vuoden 2022 jaksolla 6 %.

"Uskon, että viranomaisten ja sähköpotkulautafirmojen viestinnällä on ollut positiivinen vaikutus kypärän käytön lisääntymiseen. Myötävaikuttavana tekijänä voi olla myös se, että päivystysten henkilökuntaa ohjeistettiin keväällä 2022 kysymään kypärän käytöstä ", Vasara arvioi.

Tutkimuksesta poistettiin potilaat, jotka loukkaantuivat Helsingin ulkopuolella tai ajoivat dokumentoidusti omalla sähköpotkulaudalla. Sähköpotkulautaonnettomuuksissa loukkaantuneiden lukumäärät poikkeavat hieman aiemmista tiedoista, koska niiden tunnistamisessa hyödynnettiin tarkempaa menetelmää. Tutkimus on esijulkaistu (pääset lukemaan julkaisun täällä), mutta sitä ei ole vielä vertaisarvioitu.

Sähköpotkulautaonnettomuuksia edelleen tasaisesti vuonna 2023

Alustavan tarkastelun perusteella toukokuun loppuun mennessä Helsingissä oli sattunut noin 60 sähköpotkulautaonnettomuutta, jotka vaativat käynnin päivystyksessä. ”Vammamäärät lisääntyvät tyypillisesti kesä-heinäkuussa. Kehotamme edelleen vastuullisuuteen ja varovaisuuteen sähköpotkulautailussa”, Vasara toteaa.

Vuokrasähköpotkulautojen nopeus- ja käyttörajoitukset päivittyivät syyskuussa 2021

Helsingissä voimaan tulleet rajoitukset laskivat vuokrasähköpotkulautojen huippunopeutta 20 kilometriin tunnissa. Viikonloppuöiksi (perjantai ja lauantai) kello 00–05 väliselle ajalle asetettiin vuokrauskielto. Lisäksi sunnuntaista torstaihin klo 00–05 välisenä aikana huippunopeus laskettiin 15 kilometriin tunnissa.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.