Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 31.1.2022 09.00

Radiologian erikoistumiskoulutus joustaa eri elämäntilanteissa

Asiasanat:
  • parempi erikoistumiskoulutus
  • opetus
  • radiologia

HUSin Diagnostiikkakeskuksessa radiologiaan erikoistuva voi suorittaa koko erikoislääkärikoulutuksensa katkeamatta saman työnantajan palveluksessa.

Kaksi lääkäriä käyttämässä kuvantamislaitetta.

Erikoistuva lääkäri Suvi Koskinen ja professori Taina Autti keskustelemassa.

Radiologian suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja se on Diagnostiikkakeskuksen suurin erikoisala. Erikoistuvien vakansseja on 74.

Yliopistosairaalaan kuuluvia ja sen ulkopuolisia kuvantamisyksiköitä on Tammisaaresta Lappeenrantaan. Koska ne kuuluvat samaan organisaatioon, niitä on helppo ohjeistaa tasalaatuisen koulutuksen takaamiseksi.

”Radiologian koulutusväylää on ollut helppo kehittää joustamaan koulutettavien eri elämäntilanteet. Siirtyminen paikasta toiseen sujuu mutkattomasti, eikä meillä ole enää akateemista pätkätyötä. Esimerkiksi vanhempainvapaalta tullessa on aina paikka valmiina”, kertoo ylilääkäri ja radiologian professori Taina Autti.

Sote-uudistuksen myötä sama malli olisi mahdollista toteuttaa koko Suomessa hyvinvointialueilla. Helsingin yliopiston teettämän kyselyn mukaan erikoistuvista lääkäreistä ja hammaslääkäreistä 51 % piti erittäin tärkeänä ja 32 % tärkeänä toimivien koulutusväylien luomista.

”Kun erikoistuvat joutuvat koulutuksensa aikana vaihtamaan työnantajaa, tulee helposti katkoja työsuhteisiin ja menetetään lomat. Se vaikeuttaa elämää.”

Erikoistuvien valintaprosessiin saatiin läpinäkyvyyttä toteuttamalla avoimet rekrytoinnit tammikuusta 2021 alkaen. Se takaa hakijoille myös oikeusturvan.

”Avoimesta hausta on meillekin hyötyä. Se on lisännyt luottamusta siihen, että kohtelemme erikoistumaan pyrkiviä yhdenvertaisesti. Näemme myös mihin yksiköihin on hakupainetta ja kuinka monelta puuttuu todellisuudessa koulutuspaikka.”

Yksilöllistä huolenpitoa koulutuksen aikana

Radiologian opetustiimi on yhteydessä erikoistuvaan koulutuksen alusta alkaen. Henkilökohtaiset koulutussuunnitelmat sekä siirtymiset yksiköstä toiseen toteutetaan aina yhteistyössä koulutettavan kanssa huomioiden aiempi työhistoria, osaaminen ja toiveet.

Ennen valmistumista jokaisen erikoistuvan kanssa käydään loppuhaastattelu, jossa tarkistetaan saadun koulutuksen sisältö.

”Jos erikoistuvasta tuntuu, ettei hän ole viiden vuoden radiologian alan koulutuksessa ehtinyt oppimaan jotakin asiaa, olemme tarvittaessa myöntäneet lisäkuukausia osaamisvajeen paikkaamiseksi.”

Radiologian monipuolisuus yllätti positiivisesti

Erikoistuva lääkäri Suvi Koskinen opiskeli aluksi teknillistä fysiikkaa Aalto-yliopistossa, mutta halusi vaihtaa alaan, jossa on enemmän vaihtelua ja toimintaa, mutta jossa olisi kuitenkin hyötyä diplomi-insinöörin koulutuksesta.

”Radiologia oli minulle ennestään hyvin tuttua lähisukulaiseni kautta. Minua kiehtoi, että se on niin nopeasti kehittyvä erikoisala. Lisäksi olen aina ollut kiinnostunut tutkimuksen ja tieteen tekemisestä, mihin radiologiassa on hyvät mahdollisuudet.”

Erikoisalan monipuolisuus kiinnosti myös Koskista.

”Yleisradiologia on kaikkea ihmisen päästä varpaisiin. Tämä erikoisala sopii myös kaikenlaisille ihmisille. Jokainen löytää oman paikkansa oli sitten sosiaalinen luonteeltaan tai ei, koska tarjolla on hyvin erilaisia työtehtäviä.”

Ja toisin kuin saatetaan luulla, radiologian opiskelu ei ole vaikeaa, eikä vaadi erikoisia taitoja.

”Itselläni on aika hyvä kuvamuisti, mutta kolmiulotteinen hahmottaminen on välillä hankalaa. Se ei kuitenkaan haittaa, koska nykyisin on runsaasti työkaluja, jotka helpottavat leikekuvien analysointia. Mielestäni tämä on jopa helpompi erikoisala opiskella kuin muut, koska tässä luetaan kuvakirjoja, kirjaimellisesti.”

Radiologian erikoislääkärikoulutus on vastannut täysin Koskisen odotuksia ja se on hänen mielestään ollut hyvin strukturoitua. Työllisyys alalla on taattu ja itseään pääsee jatkuvasti kehittämään, koska uusia diagnostiikkamenetelmiä tulee koko ajan.

”Olen erittäin tyytyväinen uravalintaani. Olen yllättynyt, kuinka paljon radiologia on kehittynyt viime vuosina ja muuttunut akuutti- ja päivystyspainotteisemmaksi. Täällä saa halutessaan olla paljonkin potilashoidon etulinjassa ja kohdata potilaita.”

 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.