Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 27.5.2021 10.37

Raaseporin sairaala tarjoaa kattavasti palveluja

Asiasanat:
  • Husari
  • Raaseporin sairaala

Raaseporin sairaalan uusi profiili tuli voimaan tänä vuonna. Tammikuussa sairaala sai myös uuden johtavan lääkärin. Fredrik Forsström painottaa sairaalan monipuolista tarjontaa.

Johtava lääkäri Fredrik Forsström Raaseporin sairaala

Fredrik Forsström sanoo, että Raaseporin sairaala on edelleen tärkeä alueen asukkaille. Hän asuu itse Inkoossa, joka kuuluu sairaalan alueeseen. Hän kokee tärkeäksi, ettei potilaiden tarvitse matkustaa kauas kaikkia toimenpiteitä varten.

Viime vuonna Raaseporin sairaalan päivystysmuoto muuttui ja muun muassa anestesiaa vaativat leikkaukset jäivät pois. Sairaalan uusi johtava lääkäri Fredrik Forsström kuitenkin muistuttaa, että paikallisille on edelleen tarjolla paljon sairaalapalveluita.

”Teemme edelleen toimenpiteitä paikallispuudutuksessa, gastrokirurgisia ja käsikirurgisia toimenpiteitä ja joitain urologisia toimenpiteitä, kuten vasektomioita”, Forsström kertoo.

Tämän lisäksi Raaseporissa voi päästä tähystykseen, kardiologille sekä röntgeniin. Magneettikuvaukset hoidetaan säännöllisesti HUSin rekan avulla.

”Ja meillä on myös täyden palvelun laboratorio. Myös muualla HUSissa hoidettavat potilaat voivat käydä laboratoriossa ja röntgenissä meillä.”

Raaseporista löytyy yhteensä 14 elektiivistä poliklinikkaa, muun muassa keuhkopoliklinikka, lastenpoliklinikka ja sisätautien poliklinikka. Kaikilla poliklinikoilla ei ole toimintaa kaikkina päivinä, mutta vähintään viikoittain.

Sairaalassa on myös kymmenen dialyysipaikkaa, reumatologi käy kerran viikossa ja plastiikkakirurgi on paikalla viikon kuukaudessa. Raaseporin kotisairaalayksikkö kattaa palliatiivisen hoidon, onkologian sekä päiväsairaalatoiminnan.

”Annamme myös sytostaattihoitoja ja onkologi käy kerran viikossa”, Forsström sanoo.

Usein tarvittavia lähipalveluja 

Raaseporin sairaalan vuodeosastolla hoidetaan lähinnä yleislääkäritason potilaita.

”Painopiste on postoperatiivisessa ja muun sairaalahoidon jälkeisessä kuntoutuksessa, jos vaikka leikkaus on tehty HUSin toisessa sairaalassa. Vuodeosastolla hoidetaan myös infektioita ja tarjotaan palliatiivista hoitoa.”

Toimenpideyksikkö tarjoaa toimenpiteitä myös muualla HUS-alueella asuville, mutta lyhyesti sanottuna sairaalan palvelut painottuvat lähipalveluihin – eli palveluihin, joita tarvitaan usein. 

”Meidän tehtävämme on tarjota mahdollisimman paljon näitä palveluja, jottei asukkaiden tarvitse matkustaa kauas niitä varten. Moni asia voidaan hoitaa täällä Raaseporissa”, Forsström muistuttaa.

Tärkeä sairaala alueen asukkaille

Vaikka Raaseporin sairaalan palvelutarjonta on edelleen hyvää, Forsström myöntää viime vuoden muutoksien olleen hankalia sairaalan näkökulmasta. Nyt tunnelma henkilökunnan parissa on kohentunut.

”Moni pelkäsi, ettei muutoksen jälkeen olisi enää mitään jäljellä, mutta nyt on huomattu, että on vielä paljon minkä eteen haluamme tehdä töitä. Voimme palvella alueen asukkaita monipuolisesti.”

Forsströmin mukaan sairaalassa toimitaan sujuvasti molemmilla kotimaisilla kielillä ja joustetaan tarvittaessa yksikkörajojen yli. Nyt häntä askarruttavat tulevan sote-uudistuksen vaikutukset. Hän kuitenkin toivoo, että sen kautta erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto olisivat vielä paremmin integroituja. 

”Hoito voisi tulla lähemmäs ja meillä voisi olla useampia vuodeosastoja. Esimerkiksi terveyskeskusten vuodeosastot voisivat olla sairaalan tiloissa. Sitä kautta saisimme läheisempää yhteistyötä ja voisimme luoda laajemman hoitokokonaisuuden.”

Raaseporin sairaala

Raaseporin sairaala lukuina

  • Perusterveydenhuollon päivystyspoliklinikka 24/7.
  • 25 paikkainen erikoissairaanhoidon vuodeosasto.
  • 14 elektiivistä poliklinikkaa, jonka lisäksi muun muassa dialyysiyksikkö, röntgen ja laboratorio.
  • Sairaalassa työskentelee noin 150 hoitajaa ja 20–22 lääkäriä päivässä. Yhteensä noin 340 HUSin työntekijää tekee töitä Raaseporissa.
  • Sairaalan vuosittainen liikevaihto on noin 24 miljoonaa euroa HUSin 2,9 miljardista eurosta.

Teksti: Michaela von Kügelgen
Kuva: Heli Kurimo

Husari 2/2021

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.