Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 24.9.2021 10.29

Puistosairaala avaa ovensa lokakuussa

Asiasanat:
  • Husari
  • Puistosairaala
  • rakennushankkeet

Puistosairaalan eli entisen Lastenklinikan eteläpäädyn peruskorjaus valmistui kesäkuussa. Tiloja varustellaan nyt rivakasti ja yksiköt valmistautuvat lokakuussa alkavaan potilastoimintaan.

Puistosairaala

Sairaalan puisto kunnostettiin ja ennallistettiin alkuperäistä puistomiljöötä mukaillen. Puiston puolelle avautuu uusi sisäänkäynti, jonne saattoliikenne ohjataan Paciuksenkadun kautta.

Puistosairaalan uudistetuissa tiloissa Meilahdessa käy kova tohina, kun sairaalatoiminnan käynnistäminen lähenee. Sisätilojen täysimittaisen peruskorjauksen valmistuttua jäljellä on vielä kaluste-, laite- ja tietotekniikka-asennuksia.

Toisaalla jatkuu henkilökunnan valmistautuminen muuttoon ja toiminnan käynnistämiseen. Puistosairaalaan siirtyy HUSin muista kiinteistöistä plastiikkakirurgiaa, rintarauhaskirurgia, laskimokirurgia, suu- ja leukasairauksien erikoissairaanhoitoa, kliinistä fysiologiaa ja radiologiaa.

Muutot alkavat syyslomaviikolla

Puistosairaalan infopiste
Puistosairaalan pääsisäänkäynnin infopiste palvelee sairaalan avautuessa 25.10.2021.

Ensimmäiset potilaat pääsevät Puistosairaalan uusiin tiloihin 25.10.2021 ja muuttojen edetessä viimeinenkin yksikkö aloittaa toimintansa 4.11.

”Muuttosuunnitelmat saatiin yksiköiden kanssa valmiiksi ennen kesälomia. Yhden yksikön muutto kestää yhdestä viiteen päivää yksikön koosta ja tavaramäärästä riippuen. Aloitamme aikataulutetut muutot viikolla 42”, käyttöönottokoordinaattori Susanna Tiililä sanoo.

Muuttoja edeltävät henkilöstön käyttöönottokoulutukset niin uusiin toimintatapoihin kuin esimerkiksi talotekniikkaan ja turvallisuusasioihin. 

Jännitystä ilmassa

Puistosairaalan rakenteiden purkaminen
Peruskorjauksessa tehtiin perusteellinen rakenteiden purku- ja uudistustyö aiemmin todettujen, laajojen sisäilmaongelmien poistamiseksi. Purkutyössä jäljelle jäivät vain rakennuksen runkorakenne ja suojeltu ulkokuori. Kaikki eloperäinen aines poistettiin.

Vuonna 2015 alkanut useiden työryhmien työ muuttuu viimein käytännön toteutukseksi. Hahmotelmista, selvityksistä, yhteensovittamisista, simuloinneista, kilpailutuksista, päätöksistä ja muista valmisteluista tulee konkretiaa. Odotus ja innostus ovat käsin kosketeltavia.

”Tunnen positiivista jännitystä uuden edessä ja toivon, että kaikki toimii niin kuin pitääkin. Muutto on monitahoinen asia, kun koko sairaalan infran pitää toimia heti toiminnan käynnistyessä. Tärkeintä kuitenkin on, että potilaat saadaan hoidettua turvallisesti”, plastiikkakirurgian linjajohtaja, ylilääkäri Patrik Lassus sanoo.

Suuressa muutoksessa tuskin vältytään viime hetken yllätyksiltä, mutta ne ratkotaan samalla hyvällä yhteishengellä, mikä on kantanut Puistosairaala-hanketta koko toiminnallisen suunnittelun ajan.

Teksti: Mirkka Kujala 
Kuvat: Paula Järvinen, Matti Snellman

Husari 3/2021