Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 31.5.2023 15.55

Psykiatrin työ on ihmisten kohtaamista ja tiimityötä

Psykiatri, apulaisylilääkäri Olli Vuorio tiesi jo nuorena haluavansa lääkäriksi, jotta hänen ei koskaan herätyskellon soidessa tarvitsisi pohtia, onko hänen työllään mitään merkitystä. Unelma toteutui, ja nyt hän työskentelee psykiatrina kehityksellisten neuropsykiatristen häiriöiden ADHD:n ja autismin parissa.

Hymyilevä psykiatri vaaleanpunaisessa kauluspaidassa

Psykiatri Olli Vuorio työskentelee kehityksellisten neuropsykiatristen häiriöiden parissa HUSin Järvenpään toimipisteessä.

“Psykiatrialla koko ihminen on vastaanotolla, ei vain joku tietty patologinen osa ihmistä. Parasta psykiatrina on se, että saan olla kiinnostunut ihmisistä ja heidän tarinoistaan.  

Työskentelen kehityksellisten neuropsykiatristen häiriöiden, aikuisten ADHD:n ja autismin, parissa. Työssäni erityisen olennaista on erotusdiagnostiikka eli päätös siitä, onko ihmisen häiriö kehityksellinen, muusta psykiatrisesta häiriöstä johtuva vai näiden yhdistelmä. Tässä tarvitaan mahdollisimman laajasti osaamista koko psykiatrian kentältä. Siitä tässä työssä pidänkin - se pakottaa pitämään mielessä kaiken, mitä on aiemminkin oppinut.  

Psykiatrialla potilassuhteiden pituus vaihtelee lyhyistä kohtaamisista vuosien mittaisiin hoitosuhteisiin 

Psykiatria on hyvin monipuolinen erikoisala, jossa myös potilassuhteiden pituus vaihtelee sen mukaan, missä on töissä. Toisessa ääripäässä on nopeatempoinen akuuttipsykiatria ja päivystysluonteinen työ, jossa potilassuhteet ovat lyhyitä ja työn tarkoituksena on saada hoito alkuun. Toisaalta psykiatrin työ voi olla myös hyvin pitkäjänteistä: psykoterapeuttityylisessä työssä voi olla vuosienkin mittaisia hoitosuhteita. 

Psykiatri ei aina voi olla pidetty. Meidän on toisinaan tehtävä ammattietiikan ja lain myötä myös sellaisia ratkaisuja, joista potilas on alkuun jyrkästi eri mieltä. Siksi ne lämpimät ja kiitollisuutta osoittavat kohtaamiset potilaan kanssa ovat erityisiä. Kun sairaus on alkanut hellittää otettaan, ihminen on jälkikäteen ymmärtänyt, miksi toimittiin tietyllä tavalla. Tällaiset hetket antavat voimaa ja uskoa omaan työhön. 

Työtä neuropsykiatristen häiriöiden parissa tehdään tiimityönä 

En pystyisi mitenkään tekemään työtäni ilman moniammatillista tiimiä. Neuropsykologin kanssa työskentelemme erotusdiagnostiikkaa tehtäessä saumattomasti kuin käsipari. Myös hoitajat, sihteerit, kuntoutusohjaajat, sosiaalityöntekijät ja toimintaterapeutit ovat välttämättömiä tiimityössämme. Tätä työtä ei tehdä yksin. 

Yhteistyö muiden lääkäreiden kanssa on myös olennainen osa työtäni. Täällä meillä Järvenpäässä muut kääntyvät minun puoleeni neuropsykiatrisissa kysymyksissä. Kaikkea en tietenkään tiedä valmiiksi, mutta neuropsykiatrian poliklinikalta saan loistavaa tukea. Kun minulta kysytään jotain ja joudun sitä selvittämään, niin samalla kasvan itse koko ajan asiantuntijana. Se onkin minun tavoitteeni - syventää asiantuntijuuttani juuri tällä psykiatrian erityisalueella.   

Isä, psykiatri ja tutkija – mutta ei superihminen 

Työ on tärkeä osa identiteettiäni, mutta ei ainoa. Olen myös pienten lasten isä. Se on opettanut hyväksymään, että elämäntilanteet ovat erilaisia ja aina ei ehdi kaikkea. Ajattelen, että juuri nyt olen vapaa viettämään lasteni kanssa aikaa, kun taas joskus myöhemmin olen vapaa käyttämään aikaani johonkin muuhun.  

Työn ohella teen tutkimusta, joka tähtää aikuisten ADHD:n seulontamenetelmien kehittämiseen. Pyrin pitämään sitä vielä virkistävä harrastuksena, ottamatta sen edistymisestä liikaa suorituspaineita. Tutkimuksen tekeminen pakottaa myös varaamaan aikaa uuden oppimiselle, ja se jos mikä on taikalääke työn motivaation kasvattamiseen entisestään.  

80-prosenttinen työaika mahdollistaa minulle tässä elämäntilanteessa työn, perheen, tutkimustyön ja muiden tärkeiden asioiden yhdistämisen. En ole superihminen, enkä halua aiheuttaa suorituspaineita itselle tai muille.” 

Psykiatrin urapolku – Olli Vuorio: 

  • 2012 kesätyö nuorisopsykiatrian osastolla Kellokosken sairaalassa 
  • 2014 valmistuminen lääkäriksi ja töihin Ilomantsiin terveyskeskuslääkäriksi  
  • 2016 Äänekoskella ostopalvelulääkärinä 
  • 2015 alkaen HUS Psykiatrialla: 
    • mielialahäiriöiden ja psykoottisten häiriöiden akuutti- ja hoito-osastoilla, sekä tehostetun osastohoidon ja oikeuspsykiatrian osastolla 
    • mielialahäiriöiden poliklinikalla ja psykoosipoliklinikalla  
    • neuropsykiatrian poliklinikalla  
    • akuuttipsykiatrian poliklinikalla / tehostetun avohoidon yksikössä  
    • konsultatiivisena lääkärinä geropsykiatrisissa kysymyksissä  
  • 2022 alkaen vs. apulaisylilääkärinä uudessa Hyvinkään alueella toimivassa neuropsykiatrisessa tiimissä 
  • 2023 valmistuminen psykiatrian erikoislääkäriksi 

 

Kiinnostaisiko tulla lääkäriksi HUSiin?

Lue psykiatrisen sairaanhoitajan työstä lasten ja perheiden parissa 

Lue psykologin uramahdollisuuksista erikoissairaanhoidossa 

 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.