Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 1.2.2019 12.01

Pioneerihanke etenee kohti koekäyttöä

Asiasanat:
  • sädehoito
  • syöpä
  • syövän hoito

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila kävi tutustumassa HUSiin rakenteilla olevaan BNCT-hankkeeseen. Hanke on siirtymässä koekäyttövaiheeseen.

​Meilahteen rakennettava laite on maailman ensimmäinen sairaalaolosuhteisiin rakennettu kiihdytin, joka pystyy tekemään riittävän määrän neutroneja BNCT-hoitoja varten. Laitteella korvataan aiemmin Espoon Otaniemessä sijainnut tutkimusydinreaktori, jolla BNCT-hoitoja annettiin vuosina 1999-2012. BNCT-laitteen rakentaa Neutron Therapeutics.

– BNCT-hoito on uusi sädehoitomuoto aikaisempien rinnalle, Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson sanoi esitellessään syövänhoitoa HUSissa.

BNCT eli boorineutronikaappaushoito on biologisesti kohdennettavaa sädehoitoa. Se toimii siten, että potilaan verisuoneen tiputetaan booria kantaja-aineiseen sitoutuneena. Kantaja-aineen avulla boori hakeutuu syöpäkasvaimeen.

Tämän jälkeen potilaalle annetaan kasvainalueelle suunnattua sädehoitoa neutroneilla. Tästä seuraa syöpäkasvaimessa olevien booriatomien halkeaminen, jolloin muodostuu paikallisesti suuri säteilyannos, joka tuhoaa syöpäsoluja.

BNCt-hoitoa on tutkittua Suomen lisäksi Japanissa. Mattsonin mukaan uusi laite antaa HUSille etumatkaa tutkia uutta menetelmää. Suomalaisten potilaiden lisäksi uudella laitteella voidaan hoitaa myös ulkomaisia potilaita. Koneen kapasiteetti voidaan nostaa jopa 2000 hoitoon vuodessa, mikä ylittää moninkertaisesti aiemmin annettujen hoitojen määrän.

BNCT-hoitoa on käytetty etupäässä pään ja kaulan alueiden syövän hoitoon. Tulevaisuudessa on mahdollista löytää uusia hoitokohteita.

– BNCT-hoidon kehitys on hyvä esimerkki jälleen siitä, että tarvitaan myös akateemista tutkimusta uusien hoitojen kehittämiseen, Mattson sanoi.

Syöpäkeskuksen ylifyysikko Mikko Tenhunen on tyytyväinen, että BNCT-hanke on edennyt suunnitellusti.

– Tauon pitkittyessä menettäisimme sitä osaamista, mikä Otaniemen tutkimusreaktorin aikana on HUSiin kertynyt, Tenhunen sanoo.

Ensimmäiset tutkimuspotilaat on määrä hoitaa uudella BNCT-laitteella ensi syksynä.     

Feedback

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.