Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Uutinen Julkaistu 28.11.2022 12.58

Peijaksen leikkaussalit avautuivat opiskelijoille avoimien ovien päivänä

Asiasanat:
  • anestesia- ja leikkausosasto
  • tukielin- ja plastiikkakirurgia
  • Vatsakeskus

Peijaksen sairaalan leikkausosastojen ja välinehuollon avoimet ovet keräsi tutustumaan parisataa alan opiskelijaa.

Sairaahoitaja tekonivelleikkauksessa.

Sairaanhoitaja Marja-Riitta Lehtimäki esitteli polven tekonivelleikkauksen kulkua. Mallipotilas on valmiina leikkausasennossa jalka koukussa. Tekonivelleikkauksissa salihenkilökunnalla on leikkaussalivaatetuksen lisäksi päässään koneellisesti ilmastoitu kypärä. 

 

Parin vuoden tauon jälkeen järjestetty avointen ovien päivä tarjosi Peijaksen sairaalassa terveydenhuoltoalan ja välinehuollon opiskelijoille ja ammattilaisille mahdollisuuden tutustua kulissien taakse leikkaussaleihin ja välinehuoltoon. 

Anestesia- ja leikkausosasto K on Pohjoismaiden suurin tekonivelleikkausten keskus ja Suomen suurin urologinen leikkausyksikkö. Tekonivelkirurgian ja urologian lisäksi osaston yhdeksässä leikkaussalissa leikataan päivystysluonteisesti traumapotilaita.  

“Olemme kiinnittäneet erityistä huomiota henkilökunnan hyvinvointiin ja työyhteisön sujuvuuteen”, kertoo osastonhoitaja Annika Bröckl.  

Opiskelija kokeilee leikkausporaa sairaanhoitajan ohjauksessa.
Sairaanhoitajaopiskelija Maria kokeilee ortopedian leikkauksessa käytettävää avausporaa sairaanhoitaja Katariina Raukon opastamana. “Leikkaussalityö kiinnostaa minua kovasti”, Laurean opiskelija kertoo.  

Demopisteet houkuttelivat kävijöitä 

Tapahtumassa oli taitavasti lavastettu erilaisia leikkaustilanteita ja saleissa pääsi tutustumaan muun muassa vuotavan leikkauspotilaan hoitoon, traumaleikkaukseen, munuais- ja tekonivelleikkaukseen. 

“Tekonivelleikkauksessa uusi polvinivel toimii teknisesti heti leikkauksen jälkeen, mutta isoin työ potilaan on tehtävä kotona eli kuntouttaa jalkaa", sairaanhoitaja Jussi Saastamoinen kertoo. 

Hoitajat esittelevät leikkaustilannetta opiskelijoille.
Anestesiahoitajat Minna Laisi (vas.) ja Emmi Tihveräinen esittelivät Laurean opiskelijoille Leena Vikmanille ja Minkatiina Elolähteelle, miten potilasta lämmitetään leikkauksen aikana. Potilaalla on lämpöpeitto ja päässä myös myssy. 
Anestesiahoitaja näppäilemässä leikkaussalimonitoria.
Sairaanhoitaja Emmi Tihveräinen demosi vuotavan leikkauspotilaan hoitoa. Anestesiahoitajat seuraavat leikkauksen aikana potilaan vuodon määrää tarkasti ja sitä hoidetaan nesteytyksellä. Leikkauksissa ei useinkaan tarvita verensiirtoa, mutta sen mahdollisuuteen varaudutaan aina.

Kävijät pääsivät tutustumaan myös aseptiikkaan ja harjoittelemaan steriilien hanskojen ja leikkaussalitakkien pukemista oikealla tavalla. UV-valolla saattoi tarkistaa käsien desinfektion onnistumista. 

“Aseptiikka on kaikessa leikkaussalitoiminnassa A ja o ja olemme siinä huippua. Infektioiden esiintymisprosentti on vain yksi prosentti”, sairaanhoitaja Mari Viskari kertoi. 

Hoitaja tutkii käsien desinfektiota UV-valon avulla.
Leikkaussalihoitaja Laura Tuppurainen tarkistaa demopisteellä käsien desinfektion onnistumista UV-valon avulla. 

Kävijät kiittelivät uuden oppimista. 

“Oli erittäin kiinnostavaa päästä tutustumaan leikkaussalin toimintaan ja tarvikkeisiin ja kuulla toiminnasta ammattilaisten kertomana”, Laurean opiskelija Minkatiina Elolähde kertoi. 

Hoitajat esittelevät leikkaussali-instrumentteja.
Instrumenttihoitajat Samantha Koponen ja Tarja Saarnikoski kertoivat munuaisleikkaukseen tarvittavasta instrumentaatiosta. Opiskelijat pääsivät kokeilemaan itsekin instrumentteja ja harjoittelemaan verisuoniin asetettavien klipsien kiinnitystä.  

Sairaanhoitaja Milla Raitala esitteli HUS_sairaala -Instagram-tilin julkaisuista koottua videota, joka esitteli osaston toimintaa.  

“Saimme erinomaisesta palautetta Instagram-viikosta ja sen perusteella olemmekin saaneet uusia työkavereita joukkoomme”, hän hymyilee.

Mallinukke traumaleikkauksessa.
Demoalueella on käynnistymässä reisiluun murtuman korjaus ydinnaulalla. Leikkauksen aikana voidaan tarvita 20–200 läpivalaisukuvaa. 

Viereisellä päiväkirurgian anestesia- ja leikkausosasto L:llä pääsi tutustumaan anestesiaan ja heräämöhoitoon. 

”Puolet potilaistamme on päiväkirurgisia potilaita, jotka kotiutuvat suoraan heräämöstä ja noin puolet jää yöksi osastolle. Potilaan ohjaus on heräämössä tärkeässä asemassa, ja annamme kirjalliset ohjeet kotihoidosta, infektioista ja lääkityksestä”, sairaanhoitaja Jean Soikkeli kertoo. 

Sairaanhoitaja heräämössä.
Sairaanhoitaja Jean Soikkeli esitteli heräämöhoitotyötä. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.