Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 1.7.2022 08.38

Paxlovid-koronaviruslääkkeen käyttö alkaa HUSissa

Asiasanat:
  • HUS
  • koronavirus
  • koronaviruslääkitys

Paxlovid on ensimmäinen Euroopassa myyntiluvan saanut suun kautta otettava lääke koronavirustaudin hoitoon. Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt uuden Paxlovid-koronaviruslääkkeen kohderyhmät. HUSin erikoissairaanhoidon hoitavat yksiköt aloittavat välittömästi lääkkeen käytön niille seurannassa oleville potilailleen, jotka ovat sairautensa tai lääkehoitonsa takia immuunipuutteisia, tietyille syöpäpotilaille ja kroonista keuhkosairautta sairastaville.

koronalääke.

Paxlovid on avohoidossa suun kautta otettava koronaviruslääke aikuisille, joilla on riski saada vakava koronavirustauti sairauden, puolustuskykyä heikentävän lääkehoidon tai iän takia. Myös rokotustausta huomioidaan, kun lääkkeen aloitusta harkitaan. Paxlovid estää koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä. Lääkettä otetaan 5 vuorokauden ajan ja se on potilaalle maksuton.

HUSin erikoissairaanhoidon tietyt hoitavat yksiköt aloittavat Paxlovidin ensivaiheessa niille seurannassa oleville potilailleen, jotka ovat sairautensa tai lääkehoitonsa takia immuunipuutteisia, tietyille syöpäpotilaille ja vaikeaa kroonista keuhkosairautta sairastaville. HUSin internetsivulle hus.fi/koronalääkitys on koottu kohderyhmän potilaille tietoa siitä, ketkä kuuluvat erikoissairaanhoidon seurannassa oleviin kohderyhmiin ja miten heidän tulee toimia lääkityksen aloittamiseksi ja saamiseksi.

Paxlovid-lääkityksen aloittaminen edellyttää, että koronavirustartunta on todettu laboratoriotestillä. Paxlovid-lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alettua, viimeistään 5 vuorokauden kuluessa. Tämän vuoksi heidän, jotka voivat lääkettä saada, kannattaa hakeutua testiin mahdollisimman pian oireiden alettua. Lisätietoa oireista ja testiin hakeutumisesta on koottu HUSin internetsivulle hus.fi/korona.

Lääkkeen vaikuttavina aineina ovat nirmatrelviiri ja ritonaviiri. Ritonaviirilla on tunnettuja yhteisvaikutuksia joidenkin muiden lääkeaineiden kanssa. Tämän vuoksi Paxlovid-lääkehoito ei sovellu kaikille vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville ja hoitava lääkäri arvioi lääkkeen aloituksen potilaalle.

 

Lisätietoja medialle:

HUSin mediapalvelun yhteystiedot

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.