Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 7.12.2021 09.49

Päivystysvastaanotolle kotoa käsin

Asiasanat:
  • Husari
  • etävastaanotto
  • yhteispäivystys

Jorvin ja Peijaksen yhteispäivystyksissä kokeillaan etävastaanottoa. Etävastaanotolla potilas voi saada päivystyksellistä apua kotoa käsin eikä hänen tarvitse lähteä paikan päälle yhteispäivystykseen.

Kuvituskuva: Nainen katsoo puhelinta

Lokakuusta alkaen Espoon, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen ja Vantaan asukkaat, jotka ovat täyttäneet 16 vuotta, ovat voineet päästä lääkärin vastaanotolle etänä videon välityksellä. Etävastaanottoja järjestetään viikonloppuisin päivystyksen ruuhka-aikoina. Kyseessä on pilottikokeilu, joka kestää 19. joulukuuta saakka. 

”Etävastaanotolla olleet potilaat vaikuttavat pääsääntöisesti varsin tyytyväisiltä uuteen toimintatapaan. Olemme hoitaneet etävastaanotolla hyvin moninaisia terveyteen liittyviä ongelmia”, kertoo osastonylilääkäri Arja Kobylin.

Etävastaanotto Maisan videovastaanoton avulla

Potilaat ohjataan etävastaanotolle Päivystysapu 116117 -palvelunumeron kautta. Päivystysavun sairaanhoitaja tekee soittajalle hoidon tarpeen arvion ja tarpeen mukaan varaa hänelle ajan lääkärin etävastaanotolle. 

Etävastaanotolle ohjataan vain sellaisia henkilöitä, jotka tarvitsevat päivystyksellistä apua, ja joiden vaivan voi hoitaa etänä. Päivystysavun sairaanhoitajan on myös arvioitavat se, että potilas kykenee käyttämään etävastaanottoa.

Itse etävastaanotolle potilas pääsee Maisan videovastaanoton kautta. Potilaat voivat käyttää Maisan videovastaanottoa tietokoneella tai älypuhelimen sovelluksella.

Potilasturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota

”Päivystyksen etävastaanottoa suunniteltaessa kiinnitimme erityistä huomioita siihen, että emme ohjaa etävastaanotolle liian sairaita potilaita, vaan ohjaamme kaikki vakavammin sairastuneet potilaat paikan päälle yhteispäivystykseen”, kertoo palvelupäällikkö Hanna Vainio Päivystysavusta.

Ensimmäisenä viikonloppuna etävastaanottopotilaita oli vähän, mutta vähitellen toiminnot hioutuivat niin, että potilaita on saatu yhä enemmän etävastaanoton pariin. Ensimmäisen kuukauden aikana etävastaanotolla on hoidettu 89 potilasta. 

”Potilailla on ollut kiireellisiä yleislääketieteen alueeseen kuuluvia vaivoja, ja he ovat saaneet lääkereseptin. Suurin osa potilaista on saanut avun akuuttiin terveysongelmaansa etävastaanotolla. Vain harvoin olemme joutuneet ohjaamaan potilaan paikan päälle yhteispäivystykseen tai terveysasemalle”, Kobylin kertoo. 

Tavoitteena vähemmän potilaita yhteispäivystyksessä

”Etävastaanoton tavoitteena on vähentää yhteispäivystyksessä olevien potilaiden määrää ja helpottaa siten myös heidän hoitoon pääsyään. Pilotin päätyttyä analysoimme, millä tavalla tähän tavoitteeseen on päästy”, Kobylin sanoo. 

Teksti: Laura Arho
Kuva: Mostphotos

Husari 4/2021