Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 12.2.2021 14.12

Päivi Härkki: Endometrioosi on monimuotoinen tauti

Asiasanat:
  • Naistenklinikka
  • naistentaudit
  • endometrioosi

Miten endometrioositauti syntyy? Osastonylilääkäri, endometrioosispesialisti Päivi Härkki Naistenklinikalta avaa ajankohtaista ja sosiaalisessa mediassakin viime aikoina keskusteltua aihetta lääketieteen näkökulmasta.

Päivi Härkki

Endometrioosi on krooninen, hyvänlaatuinen ja tulehduksellinen tauti, jota sairastaa arviolta 5–10 % hedelmällisessä iässä olevista naisista. Taudilla on perinnöllinen taipumus, sillä endometrioosia sairastavan naisen siskolla tai tyttärellä on 7–9-kertainen riski sairastua samaan tautiin. Tauti voi pahimmillaan aiheuttaa voimakkaita kipuja tai lapsettomuutta, joiden takia endometrioosin vaikutus elämänlaatuun voi olla huomattava.

Mistä endometrioosi syntyy?

Endometrioosia sairastavien kohdun limakalvo poikkeaa terveiden naisten kohdun limakalvosta. Endometrioosi voi tarttua herkemmin muiden elinten pinnoille ja jopa erittää itse omaa kasvuaan stimuloivaa estrogeenia.

Endometrioosiin liittyy erilaisia tautimuotoja, joiden taustalla voi olla erilaisia juurisyitä tai syntymekanismeja. Pinnallisen endometrioosin ajatellaan syntyvän kohdun limakalvon soluista, jotka kuukautisten aikana kulkeutuvat munajohtimia pitkin vatsaonteloon. Elimistön normaali puolustusmekanismi ei tuhoakaan näitä soluja, vaan ne kiinnittyvät vatsakalvon pinnoille kasvattaen omat verisuonensa ja hermosolunsa vatsaontelon tulehdusprosessin avustamana. Kun pesäkkeet kasvavat munasarjan pinnalle, ne tunkeutuvat syvemmälle kudokseen aiheuttaen verenvuotoa, jolloin ne saattavat muodostaa munasarjan sisälle verestä koostuvan munasarjakystan (endometriooman).

Syvät endometrioosipesäkkeet kasvavat kudosten sisään. Arvellaan, että ne saattavat myös syntyä sikiöaikaisten kudosten tai kantasolujen muuntumisen seurauksena. Endometrioosi voi levitä muualle elimistöön myös verisuonten ja imusuonten välityksellä.

Mikä aiheuttaa kuukautis- ja endometrioosikipuja?

Kuukautiskipuja aiheuttaa kohdun limakalvon tuottama prostaglandiini, jonka vaikutuksesta kohdun verisuonet supistuvat ja kohtu supistelee kivuliaasti. Yleensä tavalliset tulehduskipulääkkeet vähentävät prostaglandiinien eritystä ja kipua. Endometrioosissa on kuitenkin lukuisia muitakin kipua aiheuttavia tekijöitä.

Vatsaontelon tulehdustila kiihdyttää hermokasvutekijän eritystä ja kipuhermosäikeiden kasvua endometrioosipesäkkeiden sisälle. Kipuhermoja löytyy eniten kivuliaista syvistä pesäkkeistä. Pesäkkeet voivat kasvaa jopa lantion hermoihin. Krooninen kipu voi aiheuttaa stressiä ja vaikuttaa haitallisesti mielialaan, jotka pahentavat edelleen kipua aiheuttaen noidankehän. Pitkittynyt kipu voi johtaa myös lihasten ylijännittyneisyyteen ja kireyteen, mikä voi ylläpitää kipua.

Kipua voi lievittää erilaisilla hormonihoidoilla, jotka rauhoittavat tulehdusta sekä vähentävät tautia ylläpitävää estrogeenia ja kipuhermojen määrää pesäkkeissä. Jos lääkehoito ei auta kipuun, endometrioosipesäkkeitä poistetaan leikkauksessa. Kroonistunutta kipua voi hoitaa erityisillä hermokipulääkkeillä. Myös lääkkeettömät kivunhallintakeinot kuten mindfulness, fysioterapia, akupunktio ja ruokavalio voivat helpottaa. Eikä pidä myöskään unohtaa myötäelämisen voimaa endometrioosia sairastavan tukena.

Lue myös: Naistenklinikalla kehitettiin endometrioosin hoitoa 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.