Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 2.7.2019 12.37

Pääkaupunkiseudun erikoissairaanhoidon kustannukset muuta maata pienemmät

HUS on onnistunut pitämään pääkaupunkiseudun erikoissairaanhoidon kustannukset valtakunnallisesti erittäin matalalla tasolla.

Kuntaliitto on selvittänyt suurten kaupunkien terveydenhuollon sekä keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia vuodelta 2018. Helsingin, Espoon ja Vantaan terveydenhuollon kokonaiskustannuksista noin puolet on erikoissairaanhoitoa. Pääkaupunkiseudun kuntien erikoissairaanhoidon ikävakioidut erikoissairaanhoidon kustannukset olivat vertailukuntien pienimmät: Helsinki 1147 euroa/asukas, Espoo 1026 euroa/asukas ja Vantaa 1083 euroa/asukas. 

Ikävakioinnilla eri kaupunkien kustannukset saatetaan vertailukelpoisiksi siten, että kunkin kaupungin kustannukset lasketaan olettaen eri ikäryhmissä olevien asukkaiden määrä yhtä suureksi kuin kaupungeissa keskimäärin.

Keskittämällä kustannustehokkuutta ja laatua

”Erikoissairaanhoidossa keskittäminen suurempiin yksiköihin kannattaa. HUSissa tämä suuruuden ekonomia näkyy pienempinä kustannuk​sina, mutta myös hoidon laatuna”, tiivistää toimitusjohtaja Juha Tuominen. ”HUSin erikoissairaanhoito on myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella valtakunnallisesti vertaillen kustannustehokasta. Kehitys on ollut samansuuntainen jo yli vuosikymmenen”, jatkaa Tuominen.

”Pääkaupunkiseudun positiivista erottautumista ei voi pois selittää sairastavuusindeksillä”, Tuominen sanoo viitaten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreeseen tutkimukseen. ”Yliopistosairaalana HUS pystyy jatkuvasti ottamaan käyttöön entistä kehittyneempiä hoitoja”, Tuominen summaa.

Toinen iso kustannustehokkuuteen vaikuttava tekijä on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välinen yhteistyö. ”Selkeästä työnjaosta ja tiiviistä yhteistyöstä hyötyvät niin potilaat kuin veronmaksajatkin. Vielä on paljon tehtävää, mutta haluan lämpimästi kiittää HUSin kuntia tähänastisesta työstä”, päättää Tuominen.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.