Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Artikkeli Julkaistu 1.6.2021 09:09

Osastolla K5A hoidetaan maksan- ja suolensiirtopotilaat valtakunnallisesti

Asiasanat:
  • Vatsakeskus

Vaativien vatsaelinkirurgisten ja elinsiirtopotilaiden hoito on palkitsevaa. Valtakunnallinen vastuu antaa mahdolisuuden kehittää hoitoa maanlaajuisesti.

Kuvassa apulaisosastonhoitaja Marika Nyqvist, osastonhoitaja Siru Haltsonen sekä sairaanhoitajaopiskelija Riikka Ihalainen, joka työskentelee osastolla sairaanhoitajan sijaisuudessa.

Kuvassa apulaisosastonhoitaja Marika Nyqvist, osastonhoitaja Siru Haltsonen sekä sairaanhoitajaopiskelija Riikka Ihalainen, joka työskentelee osastolla sairaanhoitajan sijaisuudessa.

Osastonhoitaja Siru Haltsonen on työskennellyt HUSissa kahdeksan vuotta. Haltsonen teki johtamisharjoittelun ja projektityön Vatsakeskukseen. Hän on työskennellyt apulaisosastonhoitajana vatsaelinkirurgian sekä endokrinologian ja parenkyymielinsairauksien linjalla. 

Vuonna 2019 Haltsonen siirtyi Meilahden kolmiosairaalaan osastonhoitajaksi osastolle K5A.  Osasto vastaa haima-, ventrikkeli- sekä maksakirurgisten ja elinsiirtopotilaiden hoidosta suolen- ja maksansiirtojen osalta. 

”On ollut palkitsevaa johtaa ja kehittää vaativien vatsaelinkirurgisten potilaiden sekä elinsiirtopotilaiden hoitoa. Potilaat tulevat osastollemme elektiivisesti sekä päivystyksellisesti, mikä tekee toiminnastamme vaihtelevaa ja monipuolista”, Haltsonen kertoo.  

Suurin osa osaston potilaille tehtävistä toimenpiteistä on laajoja syöpäleikkauksia. Elinsiirtotoiminnan osalta osasto vastaa koko potilaan hoitoprosessista alkuarvioista  loppuelämän kestävään seurantaan saakka.   

 “Valtakunnallinen vastuu antaa yksikölle mahdollisuuden vaikuttaa ja kehittää hoitotyötä koko Suomen laajuisesti maksansiirtopotilaiden osalta”, toteaa Haltsonen. 

Työ vaihtelee polikliinisesta päivätyöstä kolmivuorotyöhön vuodeosastolla 

Osastolla työskentelee vuodeosastotyötä tekevien hoitajien lisäksi hoitohenkilökuntaa, joka vastaa maksakirurgian hoidonvarauksesta, haima- sekä maksapotilaiden leikkausta edeltävästä ohjauksesta sekä elinsiirtotoimintaan liittyvästä arviointitoiminnasta. Osaston henkilökunta vastaa yhdessä osaston K5B henkilökunnan kanssa elinsiirtopäiväyksiköstä, jossa hoidetaan munuais-, maksa- sekä yhdistelmäsiirtopotilaiden seurantaa.  

Potilaat tulevat elinsiirtopäiväyksikköön vuosikontrolliin. Yksikkössä tehdään myös elinsiirtoa edeltäviä tutkimuksia ja tapaamisia sekä omaiskeskusteluja.  

Osaston K5A henkilökunnan työ vaihtelee polikliinisestä päivätyöstä kolmivuorotyöhön vuodeosastolla.  

Henkilökunnalla on mahdollisuus työkiertoon 

Osastolla on mahdollista työskennellä laajasti vaativien kirurgisten potilaiden parissa. Työskentely edellyttää laaja-alaista osaamista niin haima- kuin maksakirurgisten potilaiden sekä elinsiirtopotilaiden hoitotyöstä.   

”Osastomme vastaanottaa ympäri vuorokauden kaikki maksansiirtopotilaiden, omaisten sekä ammattilaisten konsultaatiopuhelut koko Suomen alueelta. Toiminnan keskittäminen yhteen yksikköön asettaa haasteita, mutta olemme varmistaneet toiminnan ja osaamisen riittävällä henkilökunnan kierrättämisellä eri tehtävissämme sekä työn järkevällä ja tehokkaalla organisoinnilla”, kertoo Haltsonen. 

Hoitohenkilökunnan työ osastolla K5A on monipuolista ja vastuullista. Henkilökunnalla on mahdollisuus itsensä kehittämiseen ja haastamiseen sekä merkityksellisyyden tunteeseen työssään. Voimaa ja energiaa hoitohenkilökunta saa toisistaan.  
 
”Työyhteisömme on kollegiaalinen, rento ja salliva. Osastolla hyväksymme kaikki sellaisenaan ja arvostamme toisiamme. Työ osastollamme on vaativaa, mutta jokainen hoitotyön ammattilainen pystyy kehittymään elinsiirto-osaajaksi sekä hyväksi kirurgiseksi hoitajaksi. Otamme mielellämme osastolle tuoreita sairaanhoitajia oppimaan ja kasvamaan hoitotyön rautaisiksi ammattilaisiksi osaavien kokeneiden hoitajiemme joukkoon,” Haltsonen sanoo.  

Haemme työkavereita Vatsakeskukseen! 
 

Lähihoitajan vakituinen työ, Vatsakeskus

Sairaanhoitajan vakituinen työ, Vatsakeskus