Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 2.11.2022 10.04

Ortodontian valtakunnallinen luentosarja yhtenäistää erikoishammaslääkärikoulutuksen laatua

Asiasanat:
  • parempi erikoistumiskoulutus
  • suu- ja leukasairaudet
  • ortodontia

Ortodontian eli hampaiston oikomishoidon erikoishammaslääkärikoulutuksen valtakunnallinen luentosarja helpottaa resursointia ja parantaa laatua.

Ortodontian opettajat ja opiskelijat

Apulaisylihammaslääkäri Anu Kiukkonen, Espoon kaupungin kouluttaja Siru Riekki, ylihammaslääkäri David Rice ja erikoistuvat hammaslääkärit.

Ortodontian eli hampaiston oikomishoidon erikoishammaslääkärikoulutus kestää kolme vuotta, johon sisältyy teoriaopetusta ja erikoistumisalan kliinistä koulutusta.  

Idea valtakunnallisesta koulutusohjelmasta syntyi valtakunnallisessa tapahtumassa. 

“Suomessa on järjestetty 15 vuoden ajan vuosittain valtakunnallinen ortodontian jatkokoulutuksen tapahtuma, johon osallistuu kouluttajia ja erikoistuvia lääkäreitä. Tapahtumassa syntyi hyvä yhteisymmärrys siitä, että meillä on kova tarve yhtenäiselle ortodontian koulutusohjelmalle. Ensimmäinen askel oli, että meillä on Suomessa EU-suositusta seuraava ja valtakunnallisesti hyväksytty luentosarja”, ylihammaslääkäri, professori David Rice kertoo. 

Rice lähti edistämään valtakunnallista luentosarjaa yhdessä Tampereen yliopistollisen sairaalan ja Tampereen yliopiston professori Timo Peltomäen kanssa. Ensimmäistä kertaa luentosarja järjestettiin vuonna 2017. Valtakunnallinen ortodontian koulutusohjelma on akkreditoitu EU-tasolle. Koulutuksesta vastaa Helsingin yliopisto. 

Valtakunnallisesta videosarjasta hyötyvät luennoitsijat ja opiskelijat 

Hampaiston oikomishoidon teoreettisen koulutuksen yhtenä muotona on Zoomin kautta suoritettava videoluentosarja. Kahden tunnin kestäviä videoluentoja järjestetään joka toinen viikko eri aihepiireistä. Luentosarjakokonaisuuden sykli kestää kolme vuotta ja sisältää noin 75 luentoa. Luennoitsijoita on 15–20 ja luennoille osallistuu 25–50 erikoistuvaa lääkäriä etänä ympäri Suomea. 

“Ortodontian valtakunnallisesta videosarjasta hyötyvät niin luennoitsijat kuin opiskelijat. Ennen samoja luentoja on järjestetty eri yliopistoissa erikseen. Yhteinen valtakunnallinen luentosarja helpottaa resursointia ja parantaa laatua. Luennot ovat tasalaatuisia ja strukturoituja”, Rice kertoo. 

Erikoistuva hammaslääkäri Paula Salonen kokee videovälitteisen luentosarjan toimivaksi ratkaisuksi. 

“Luentosarjaan osallistuu laajemmin luennoitsijoita eri yliopistoista, kuten Turusta ja Tampereelta. Etänä osallistuminen on helppoa, kun kaikki saavat tiedon yhtä aikaa. Luennon lopussa on mahdollisuus kysyä luennoitsijalta kysymyksiä”, Salonen kertoo. 

Teksti: Karoliina Koski
Kuvat: Mikko Hinkkanen

 

Erikoistuvana hammaslääkärinä HUSissa 

HUSissa erikoistuvien lääkäreiden ohjausta kehitetään jatkuvasti. Tässä juttusarjassa esittelemme parannuksia, joita yksiköt ovat tehneet erikoistuvien lääkäreiden ja hammaslääkäreiden työoloihin ja koulutukseen. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.