Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 7.12.2021 09.55

Omista soluista taistelijoita syöpää vastaan

Asiasanat:
  • Husari
  • syöpä
  • Syöpäkeskus

CAR-T on uusi soluterapiamuoto, jota pystytään toistaiseksi tarjoamaan vain hyvin pienelle ja tarkasti rajatulle potilasjoukolle. Tutkimusten edetessä hoitomuoto saataneen myös kiinteiden kasvainten hoitoon.

Immunoterapiassa potilaan puolustusjärjestelmän soluja aktivoidaan hyökkäämään tehokkaammin syöpäsoluja vastaan.

Kun syöpä etenee, oma immuunipuolustusjärjestelmä hiljenee.

”Potilaan omat syöpää vastaan taistelevat T-solut uupuvat eivätkä enää pysty tappamaan syöpäsoluja, ylilääkäri Sirpa Leppä Syöpäkeskuksen Kliinisestä lääketutkimusyksiköstä selittää.

Tässä vaiheessa mukaan astuu CAR-T-geeniterapia. CAR-T-hoitojen ideana on aktivoida potilaan omia T-soluja geenimuokkauksen avulla. Potilaalta kerätään T-soluja, joihin siirretään CAR-geeni. T-soluista tulee puolustussoluja, jotka viritetään tunnistamaan syöpäsoluja ja tuhoamaan ne. Terapoidut solut palautetaan potilaalle.

Hoitoa myös Uudessa lastensairaalassa

Uudessa lastensairaalassa CAR-T-soluterapiahoitoa on annettu yli kymmenelle lymfoblastileukemiaa ja tiettyjä lymfoomia sairastavalle potilaalle vuodesta 2019. Aikuispuolella on hoidettu lymfoomapotilaita vuodesta 2018. Kiinteissä kasvaimissa näin hyviä hoitotuloksia ei olla vielä saatu, mutta tätä tutkitaan jatkuvasti.

”Tähän mennessä olemme pystyneet hoitamaan hiiriin istutettuja kiinteitä kasvaimia CAR-T-soluterapialla, ja pääsemme todennäköisesti ensi keväänä aloittamaan hoidon lääketutkimuksessa syöpäpotilailla”, sanoo Leppä.

Yhteistyötä tehdään Helsingin yliopiston ja Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun kanssa sekä erikoisalojen välillä. Solut kerätään Hematologian poliklinikan afereesiyksikössä. Veripalvelu tekee geenin siirrot ja kasvattaa geenimuokatut solut. Aiemmin solut on lähetetty ulkomaille geenimuokkausta varten, mutta nyt CAR-T-soluja voidaan valmistaa kotimaassa.

Osalle erittäin raskas hoitomuoto

Hoito ei ole ongelmatonta, sillä osalle potilaista tulee voimakkaita haittavaikutuksia. Noin joka kymmenes joutuu hoidon alussa vähäksi aikaa teho-osastolle, eikä pärjää normaaliin tapaan vuodeosastolla.

”Teholle joutuneiden potilaiden CAR-T-solut ovat aktivoituneet liian voimakkaasti. Vakava haittavaikutus menee yleensä ohitse muutamassa päivässä.”

CAR-T-hoitoja annetaan toistaiseksi vasta hyvin pitkälle edennyttä syöpää sairastaville, mutta toiveena olisi saada ne jossain vaiheessa suurten potilasjoukkojen ulottuville.

Teksti: Tiina Tuominen
Kuva: Mostphotos

Husari 4/2021

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.