Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Uutinen Julkaistu 13.1.2021 13.14

Nuorten lääkäreiden viiden tähden koulutuspaikat palkittu

Asiasanat:
  • Hyvinkään sairaala
  • Malmin sairaala
  • koulutus

Hyvinkään sairaalan Naistentaudit ja synnytykset -vastuualue, Hyvinkään HUS Kuvantaminen sekä Malmin sairaala on palkittu nuorten lääkäreiden viiden tähden koulutuspaikkoina Nuorten Lääkärien Yhdistyksen (NLY) ja Lääkäriliiton toteuttamassa Koulutuspaikkakyselyssä. Palkinnon saajat julkistettiin tänään 13.1. Lääkäripäivät 2021 -tapahtuman yhteydessä.

uvassa Naistentaudit ja synnytykset vastuualueen ylilääkäri Maija Jakobsson ja koulutuksesta vastaava erikoislääkäri Satu Heiliövaara-Peippo.

Palkinnon Hyvinkään sairaalassa kävi luovuttamassa Nuorten Lääkärien Yhdistyksen koulutusvaliokunnan puheenjohtaja Sara Kaartinen. Kuvassa Naistentaudit ja synnytykset vastuualueen ylilääkäri Maija Jakobsson ja koulutuksesta vastaava erikoislääkäri Satu Heiliövaara-Peippo.

Nuorten Lääkärien Yhdistys ja Lääkäriliitto selvittivät parhaita erikoistuvien lääkärien koulutuspaikkoja loka-marraskuussa 2020 tehdyllä kyselytutkimuksella. Kyselyllä kartoitetaan erikoistuvien lääkäreiden saamaa koulutusta ja ohjausta sekä yleisemin työoloja ja työn kuormittavuutta nykyisessä koulutuspaikassa. 

Erikoistuva otetaan osaksi työyhteisöä 

Naistentaudit ja synnytykset vastuualueen ylilääkäri Maija Jakobsson ja koulutuksesta vastaava erikoislääkäri Satu Heiliövaara-Peippo uskovat valintaan vaikuttaneen sen, että Hyvinkään sairaalassa työskentelevien erikoistuvien lääkärien sijoituskierto on mietitty monipuoliseksi ja mahdollisimman hyvin erikoistumiskoulutusta palvelevaksi. Lisäksi yksikössä on ollut käytäntönä, että nimetty erikoislääkärikonsultti on päivittäin käytettävissä. 

Yksikössä toteutetaan säännöllisesti koulutuskeskustelut ja tutortapaamiset sekä pidetään lokikirjaa. Säännöllisesti järjestettäviä koulutukseen liittyviä osa-alueita ovat myös monipuoliset simulaatiokoulutukset ja workshopit. Erikoistuvat lääkärit osallistuvat myös säännöllisesti työpaikkakokouksissa HYKSin ja Hyvinkään sairaalan meetingeihin. 

Myös yhtenä tärkeänä työhyvinvointia lisäävänä tekijänä pidetään lääkäreiden yhteistä toimintaa ja yhteydenpito vapaa-ajalla, johon myös erikoistuvat lääkärit aktiivisesti osallistuvat. 

Hyvinkään sairaala mahdollistaa monipuolisen oppimisen 

HUS Kuvantamisen ylilääkäri Riitta Mäntylä arvioi, että valinta viiden tähden koulutuspaikaksi on aktiivisten ja innostuneiden erikoistuvien sekä motivoituneiden kouluttajien ansiota. 

Yksikössä koulutuskokonaisuudet on hyvin suunniteltu ja osaamistavoitteiden toteutumisen arviointi ja säännöllinen koulutuksen etenemisen seuranta ovat osa koulutusohjelmaa. 

Lisäksi Hyvinkään sairaala on työyhteisönä sopivan kokoinen ja erikoisaloja on kiitettävästi, joten sairaalassa tapaa paljon erilaisia potilaita ja yhteistyö kliinisten ja diagnostisten alojen välillä toimii erinomaisesti.

Kuvassa Hyvinkään HUS Kuvantamisen ylilääkäri Riitta Mäntylä ja osastonlääkärit Anu Stenberg ja Sanna Luomala.

Kuvassa Hyvinkään HUS Kuvantamisen ylilääkäri Riitta Mäntylä ja osastonlääkärit Anu Stenberg ja Sanna Luomala.
 

Malmin sairaalassa tärkeää koulutettavien yksilöllinen huomioiminen 

Uutena palkintokategoriana oli ”Vuoden nousija”, joka vuonna 2020 oli kahdesta tähdestä viiden tähden koulutuspaikaksi noussut Malmin sairaala. Malmin sairaalassa koulutuksesta vastaavat sisätautien osalta apulaisylilääkäri Lea Lappeteläinen ja apulaisylilääkäri Merja Heikkola. Akuutin osalta koulutuksesta vastaavat apulaisylilääkäri Terhi Tiainen ja osastonylilääkäri Emil Heinäaho.  

”Palkinto on meille kouluttajille tärkeä tunnustus panostuksesta koulutukseen ja ohjaukseen. Meille tärkeintä koulutuksessa on koulutettavien ominaisuuksien yksilöllinen huomioiminen siten, että koulutettavalla on sopivasti vastuuta ja hyvä seniorituki niin, että kaikissa tarvittavissa tilanteissa potilaiden hoito tapahtuu asianmukaisesti”, apulaisylilääkäri Lea Lappeteläinen kertoo.

Kuvassa Malmin sairaalan kouluttajat Lea Lappeteläinen, Emil Heinäaho, Merja Heikkola ja Terhi Tiainen.

Kuvassa Malmin sairaalan kouluttajat apulaisylilääkäri Lea Lappeteläinen, osastonylilääkäri Emil Heinäaho, apulaisylilääkäri Merja Heikkola ja apulaisylilääkäri Terhi Tiainen.

 

HUSin palkitut: 

Keskussairaalat:
Hyvinkään sairaalan Naistentaudit ja synnytykset vastuualue, 
HUS Kuvantaminen, Hyvinkää 

Vuoden nousija: Malmin sairaala

 

Vuoden 2020 Koulutuspaikkakyselyn tulokset.

Lääkäriliiton tiedote.