Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Artikkeli Julkaistu 10.9.2020 11.03

Niinan tärkein työväline – aseptinen omatunto

Asiasanat:
  • henkilöstö
  • työntekijätarinat
  • rekry

Pihdit ja vaikkapa taipuisat tähystimet ovat sairaalassa kovassa käytössä, mutta kuka niiden puhtaudesta huolehtii? Välinehuoltaja on yksi sairaaloiden tärkeistä työntekijöistä. Hän on se, joka pesee, desinfioi, steriloi ja pakkaa muun muassa sairaalavälineitä. Hyvinkään sairaalassa työskentelevän Niina Jaakonsaaren haaveena oli laulajan ura, mutta hänestä tulikin tarkka välinehuoltaja.

Niina Jaakonsaari toimii välinehuoltajana HUSissa.

Jaakonsaari työskenteli pitkään myyjänä. Vaikka asiakkaiden kanssa työskentely oli miellyttävää, halusi hän vaihtelun vuoksi kokeilla myös muuta ammattia.

Jaakonsaari haki uutta ammattia ja suuntaa työuralleen. Käytännön- ja ihmisläheinen työ kiinnosti, mutta itse hoitotyö ei tuntunut omalta alalta. Selatessaan kouluja, silmiin osui Amiedun sivut, jossa koulutukseen haettiin uusia välinehuoltajia. Jaakonsaarelle ammattinimike oli ihan uusi, mutta se tuntui heti omalta. Hän haki sinne ja pääsi sisään. Nyt Jaakonsaari on työskennellyt HUSissa viisi vuotta välinehuoltajana.

"Alassa kiinnosti käsillä tekeminen ja tietynlainen itsenäisyys. Minulle on todella tärkeää, että työ on konkreettista ja käytännönläheistä", Jaakonsaari kuvailee.

Aamuseitsemästä iltakymmeneen Hyvinkään sairaalassa pyörii eri työpisteissä välinehuoltajia, jotka huolehtivat esimerkiksi leikkausvälineiden puhtaudesta. Tärkeimpiä työkoneita ovat erilaiset pesu- ja kuivauskoneet sekä höyryautoklaavi. Jaakonsaari naurahtaa, että sieltä pesukoneesta saattaa tulla ihan mitä tahansa. 

Välinehuoltaja on sairaalassa tärkeä työkaveri, mutta siitä huolimatta moni ei edes tiedä, mitä he tekevät työkseen.

"Välillä joku tulee ovelle tuoden rollaattorin huoltoon. Joudun sanomaan, ettei nyt ole oikea osoite. Monesti meidät sekoitetaan apuvälinehuoltoon", Jaakonsaari toteaa hymyillen.

Välinehuoltaja huolehtii erilaisten sairaalassa käytettävien välineiden puhtaudesta, mutta ei esimerkiksi apuvälineiden huollosta tai käytävien siivouksesta. 

Laulusta ja liikunnasta uutta motivaatiota

HUSiin Jaakonsaari päätyi töihin välinehuollon opettajan vinkin kautta. Jaakonsaari kertoi soittaneensa Hyvinkään sairaalan palveluesimiehelle, josta seurasi ensin määräaikainen työsuhde, joka lopulta päättyi vakinaiseen työsuhteeseen.

"Työssä parasta on vaihtelevuus ja monipuolisuus. Päivittäin vaihtuu työpiste, jolloin ei tarvitse koko viikkoa olla samassa työpisteessä", Jaakonsaari kertoo työnsä parhaista puolista.

Jaakonsaari nauttii työstään todella paljon, mutta työhyvinvoinnin ja motivaation ylläpitämiseksi tarvitaan myös muuta elämää. Lapsena Jaakonsaari haaveili laulajan urasta. Nyt laulamisesta on tullut rakas ja tärkeä harrastus.

"Käyn laulutunneilla ja harrastan liikuntaa, jotka tuovat lisää virtaa ja auttavat jaksamaan myös työssä. Kuljen töissä joko pyörällä tai kävellen", Jaakonsaari kertoo.

"Laulaminen on myös tärkeä osa elämääni. Joululauluilla on kiva harjoitella ja niitä on hauska kuunnella. Keväällä oli kevätkonsertti laulustudion kanssa, jossa esitin Sir Elwoodin Hiljaiset Värit -tangon. Se lienee tällä hetkellä itselle kovin sana", hän lisää iloisena.

Ammattitaidon jatkuvaa kehittämistä

Jaakonsaaren mielestä hyvä välinehuoltaja on huolellinen ja tarkka, jolla on aseptinen omatunto. Hän ajattelee työstään niin, että jokainen väline on tarpeeksi tarkkaan huolehdittu, jotta sitä voisi käyttää myös läheiselle.

Luotettavuus ja tehokkuus ovat tärkeitä ominaisuuksia hyvälle välinehuoltajalle.

"Koulussa puhuttiin joutuisan tehokkaasta välinehuoltajasta. Pitää olla huolellinen, mutta myös riittävän nopea organisoimaan", Jaakonsaari pohtii.

Jaakonsaari kiittelee työnantajaansa siitä, että myös hänen alalla pystyy pitämään ammattitaitoa yllä ja kehittymään koko ajan lisää. Lisäkouluttautuminen parantaa myös työmotivaatiota.

Jaakonsaari haluaa myös vahvistaa ammattitaitoaan. Kysyttäessä, mitä hän haluaa saavuttaa työurallaan, mainitsee Jaakonsaari selvät suunnitelmat.

"Lähivuosien aikana olisi tarkoitus opiskella lähiesimiehen ammattitutkinto, josta saisi todella paljon lisää pontta omaa työhönsä."

Työn ohessa Jaakonsaari aikoo edelleen nauttia laulamisesta, mutta myös liikkumisesta. Työn mielekkyys on Jaakonsaarelle tärkeä asia. Jatkossakin hän aikoo viihtyä työnsä parissa ja kehittyä lisää.

 

teksti: Heidi Hautamäki

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.