Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 28.4.2020 09.16

Naistenklinikka ja Espoon sairaala tarjoavat psyykkistä etävalmennusta koronavirusepidemiasta huolestuneille synnyttäjille

Asiasanat:
  • Naistenklinikka
  • Espoon sairaala
  • synnytys

HUSin Naistenklinikka ja Espoon sairaala saivat huhtikuun aikana runsaasti huolestuneita yhteydenottoja koronavirusepidemian ja synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolorajausten vuoksi.

​HUS reagoi huoleen tarjoamalla tuleville synnyttäjille mahdollisuutta psyykkiseen etävalmennukseen. ​

Psyykkistä tukea tarjotaan Turvallisuuden tunteen vahvistaminen synnytyksessä ja lapsivuodeosastolla (Tunteva) -valmennuksen avulla. Tunteva-valmennuksen tarkoituksena on tukea etukäteen äidin onnistunutta synnytystä ja ensimmäisiä synnytyksen jälkeisiä päiviä. Puolitoistatuntiset valmennukset järjestetään ryhmämuotoisena ja virtuaalisesti Microsoft Teams -sovelluksen kautta. Ryhmiä ohjaavat HUSin synnytyspelkoihin perehtyneet psykologit.

”Yhteen ryhmään mahtuu enintään kahdeksan odottajaa. Valmennus on odottavalle äidille kertaluonteinen ja se on suunniteltu siten, että voimavaroja lisäävien taitojen vahvistamista voi jatkaa itsenäisesti ryhmätapaamisen jälkeen”, valmennuksia järjestävä psykologi Sara Nurminen kertoo.

Suomen- ja englanninkielisiin valmennuksiin on mahdollista päästä mukaan nopeasti ja matalalla kynnyksellä äitiysneuvoloiden kautta. Valmennusta tarjotaan ensisijaisesti äideille, joilla on raskausviikkoja takanaan jo noin 34.

Ensimmäiset valmennukset järjestettiin pika-aikataululla

Tunteva-valmennukseen alkoi tulla lähetteitä heti sen jälkeen, kun tieto lähetettiin neuvoloille 17. huhtikuuta. Ensimmäiset ryhmätapaamiset järjestettiin nopeasti jo sitä seuraavalla viikolla.

Tapaamisia vetänyt psykologi Ea Huhtala kertoo, että Teams-etäyhteys oli ryhmämuotoiseen psyykkiseen tukeen toimiva työkalu.     

”Kävimme yhdessä osallistujien kanssa läpi synnytyssairaalaan yksin jäämisen herättämiä tunteita, kuten epäreiluuden kokemusta, kiukkua, voimattomuutta ja pelkoa. Tutkimme myös keinoja turvallisuuden ja hallinnan tunteen lisäämiseksi.”

Kokemukset etävastaanotoista ovat olleet hyviä jo vaikeasta synnytyspelosta kärsivien Nyytti-ryhmissä. Nyytti-ryhmät siirtyivät etäyhteyden käyttöön koronavirusepidemian vuoksi jo maaliskuussa.

”Lyhyelläkin psyykkisellä valmennuksella voi olla ihmisen jaksamiselle suuri merkitys. Opittuja tunnetaitoja voi hyödyntää jatkossakin tilanteissa, joissa stressi tuntuu ylivoimaiselta. Toivomme, että jokainen synnyttäjä voisi tulla synnyttämään luottavaisin mielin.”

Uutta tietoa (29.4.): lähetteitä voi nyt lähettää koko HUS-alueelta, eli kaikilla HUS-alueen synnyttäjillä, myös Lohjan ja Hyvinkään sairaalassa synnyttävillä, on mahdollisuus päästä mukaan etävalmennukseen.​

Lue myös: