Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 21.4.2020 08.57

Naistenklinikka ja Espoon sairaala panostavat synnyttäjien etävastaanottoihin ja kätilöiden kotikäynteihin

Asiasanat:
  • Naistenklinikka
  • Espoon sairaala
  • synnytys

HUS nopeuttaa Naistenklinikalla sekä Espoon ja Jorvin sairaaloissa synnyttäneiden etävastaanottojen käyttöönottoa sekä lisää kätilöiden synnytyksen jälkeisten kotikäyntien määrää kaksinkertaiseksi.

​Etävastaanottojen määrää lisätään väliaikaisesti koronavirusepidemian vuoksi. ​

Useat synnyttäjät ovat kertoneet HUSille lähettämissään palautteissa toivovansa mahdollisuutta nopeaan kotiutumiseen koronavirusepidemian ja synnyttäneiden osastojen väliaikaisen tukihenkilökiellon vuoksi. Synnyttäneille tarjotaankin nyt mahdollisuutta kotiutua nopeammin, mikäli äidin ja vastasyntyneen vointi sen sallii.

HUSin synnyttäneiden osastoista vastaava ylihoitaja Marjaana Hanhirova kertoo, että uutena toimintana sairaalasta aletaan soittaa jokaiselle perheelle sairaalasta kotiutumisen jälkeisenä päivänä. Kaikille varhain kotiutuneille suunnitellaan myös sairaalassa huolellinen jatkoseuranta.

”Vaihtoehtoina ovat normaali käynti synnyttäneiden vastaanotolla, puhelinpalvelu, etävastaanotto Maisa-sovelluksen kautta, kätilön tekemä kotikäynti tai eri keinojen yhdistelmä perheen yksilöllisen tarpeen mukaan. Kun soitamme äidille kotiutusta seuraavana päivänä, voimme selvittää perheen hyvinvoinnin ja tukea imetyksen onnistumista.”

Kätilöt vierailevat synnyttäneiden kodeissa Naistenklinikalta käsin kahdessa vuorossa arkipäivisin klo 9.00–15.00 ja iltaisin klo 14.30–20.00. Jorvin sairaalasta käsin tehdään päiväkäyntejä, ja 27. huhtikuuta alkavat myös maanantaiset iltakotikäynnit.

”Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa työskentelee tällä hetkellä yhteensä 24 kotikätilöä. Ehdimme tehdä päivittäin noin 12 kätilön kotikäyntiä. Laajennamme käyntejä myös viikonloppuihin huhtikuun lopusta lähtien. Kotikäyntien määrää voidaan tarvittaessa myös lisätä entisestään”, kotikätilötoiminnasta vastaava osastonhoitaja Katja Mattila kertoo.

Synnyttäjien pelkoryhmät toimivat etänä

Synnytyspelkoisille tarkoitetut Syli- ja Nyytti-ryhmät toimivat tällä hetkellä etänä Microsoftin Teams-sovelluksen kautta. Synnytyspelkoon tarkoitetut henkilökohtaiset poliklinikkakäynnit hoidetaan etävastaanottoina Maisa-sovelluksen kautta tai puhelimitse.

”Olemme viestineet etävastaanotoista potilaille joko puhelimitse, Maisan kautta tai tekstiviestitse. Varaamme lähtökohtaisesti koronavirusepidemian aikana uudet synnytyspelkoon liittyvät poliklinikkakäynnit suoraan etävastaanotoiksi”, Naistenklinikan synnytysosaston osastonhoitaja Maria Maurola kertoo.