Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 9.9.2020 14.33

Naistenklinikalla kehitettiin endometrioosin hoitoa

Asiasanat:
  • artikkeli
  • Husari
  • Naistenklinikka

Päivi Härkki on hoitanut endometrioosipotilaita Naistenklinikalla jo vuodesta 2003. Nyt Härkki kouluttaa myös muita vaikeiden endometrioositapausten hoitoon.

Endometrioosileikkaus_Päivi_Härkki

Endometrioosin tähystysleikkaus on tiimityötä. Osastonlääkäri Liisu Saavalainen (vas.) ja sairaanhoitaja Ghizlane Ouhas (oik.) avustavat Päivi Härkkiä (kesk.), joka jakaa omaa osaamistaan aktiivisesti nuorempien kollegoiden käyttöön.

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on yleinen gynekologinen sairaus, jota sairastaa jopa noin 6–10 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Sairauden tavallisimmat oireet ovat vaikeat kuukautiskivut sekä lapsettomuus. Ensisijainen hoito on hormonilääkitys, mutta vaikeimmissa tapauksissa tähystysleikkaus on tarpeen.  

Vuonna 2019 professori Aila Tiitinen ja apulaisylilääkäri Päivi Härkki kehittivät hankerahan avulla uudenlaisen toimintamallin vaativimpien endometrioosipotilaiden hoitoon. Hankkeen myötä Naistenklinikalle perustettiin kahtena päivänä viikossa toimiva endometrioosipoliklinikka.  HUSissa hoidetaan vuosittain yli 2000 poliklinikkakäyntiä endometrioosidiagnoosilla. Leikkauksia tehdään 350–400.

”Aiemmin hoito oli vain yhden erikoislääkärin vastuulla. Nyt tiimiin kuuluu kuusi gynekologia, lapsettomuus-, kipu- ja anestesialääkärit, suolikirurgi, urologi, seksuaaliterapeutti, radiologeja, fysioterapeutteja ja hoitajia”, Härkki kertoo.

Endometrioosi oireilee yksilöllisesti 

Päivi Härkki on sekä gynekologisen endokrinologian että leikkaushoidon osaaja. Vaativan endometrioosin kokonaisvaltainen hoito on usein kiinni molemmista. Endokrinologia on erikoisala, joka tutkii ja hoitaa hormoneja tuottavien elinten sairauksia.

”Käytän itse paljon aikaa siihen, että löydän potilaalle oikean hoidon. On myös tärkeää, että potilas ymmärtää hormonilääkityksen tärkeyden sairauden hoidossa. On kuitenkin pieni vähemmistö, jolle mikään hormonihoito ei sovi. Heidän kohdallaan keskitymme kivunlievitykseen ja leikkauksiin.” 

Endometrioosipotilaiden määrä on viime vuosina kasvanut, eikä yhden vastuulääkärin panos Naistenklinikalla ollut enää riittävä. Sairaus on niin yksilöllisesti oireileva, että hoito vaatii usean ammattiryhmän asiantuntemusta. Tällä hetkellä HUSissa panostetaan esimerkiksi lääkkeettömään kivunhoitoon ja lantionpohjan fysioterapiaan. 

”Tarjoamme apua myös potilaidemme lapsettomuuteen ja seksuaalisiin ongelmiin. Koska olen saanut keskittyä sairauteen jo kauan, koen velvollisuudekseni jakaa osaamista myös nuoremmille kollegoille”, Härkki kertoo. 

Toiveena hormoniton ja turvallinen lääkehoito

Tällä hetkellä maailmalla tutkitaan elimistön puolustusmekanismeja rauhoittavia keinoja endometrioosin hoidossa. Härkki toivookin, että tulevaisuudessa sairauden hoitoon on tehokkaita, hormonittomia lääkehoitoja. 

”Lääke ei kuitenkaan saa vaikuttaa potilaan tuleviin raskauksiin tai syntyvään lapseen, joten sen täytyy olla erityisen turvallinen. Onneksi tutkimus on aktiivista ja toivoa on.”

Härkki on tehnyt 17 vuoden aikana paljon työtä endometrioositietoisuuden levittämiseksi. Yhteistyö Naistenklinikan ja eri erikoisalojen kanssa sujuu nykyään hyvin. 

”Sairaus voi aiheuttaa kuukautisten aikana erilaisia toistuvia oireita kuten ulostus- ja virtsauskipuja, verivirtsaisuutta tai vaikkapa ilmarinnan. Kollegat muilla erikoisaloilla osaavat jo ajatella, että oireet voivat liittyä endometrioosiin.” 

Päivi Härkki saa potilailtaan poikkeuksetta positiivista palautetta erityisesti kuuntelevasta ja ymmärtävästä otteestaan. 

”Lääkärin tulee olla kärsivällinen, sillä monet tapauksista ovat erittäin haastavia. Paras palkinto minulle on, että potilas saa parhaan mahdollisen avun.” 

Teksti: Johanna Laitinen
Kuva: Heli Kurimo

Husari 4/2020

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.