Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 6.5.2021 15.08

Murffi-videorobotti säästää hoitajien työaikaa eikä tarvitse kalliita suojavarusteita

Asiasanat:
  • koronavirus
  • korona
  • Kirurginen sairaala

Videorobotin kulkiessa koronavuodeosastolla ei ääntäkään kuulu. Hiljaisesta työkaverista on tullut osastolla jo tuttu näky ja sillä on oma nimikin: Murffi.

Hoitaja saa videorobotin välityksellä yhteyden potilaaseen

Videorobotin avulla koronaosastolla toipuva potilas saa aina yhteyden hoitajaan heti. Hoitaja voi videon välityksellä toisinaan tavata potilasta myös ilman maskia.

Murffi on pyörillä kulkeva videorobotti, josta on hoitajien työssä iso apu. Käytännössä pyörien päällä on kepin varassa seisova tablettitietokone, jonka varressa on kaiutinpuhelin. Videorobottia ohjataan kansliasta toisen tablettitietokoneen avulla.

Videorobotin avulla koronaosastolla toipuva potilas saa aina yhteyden hoitajaan heti. Jos potilas soittaa kelloa heti käynnin jälkeen, voi Murffi ajella hänen luokseen. Laite ei kulje koskaan itsekseen, vaan sitä ohjaa aina ihminen.

Osastonhoitaja Anu Nyman vakuuttaa, että robottia on hyvin helppo käyttää.

”Verhon läpi se ei tykännyt mennä, mutta muuten kestää tarvittaessa pieniä kolhuja eikä ole niistä moksiskaan.”

Etäyhteys mahdollistaa maskittomuuden

Murffin valtakuntaa on iso potilassali. Avarassa salissa videorobotti pääsee hyvin kulkemaan, eikä sen tarvitse poistua sieltä. Robotilla on potilashuoneessa oma parkkipaikkansa. Jos asian voi hoitaa Murffin avulla, säästyy hoitajalta yksi käynti huoneessa.

Säästöä tulee myös suojavarusteissa. Yksi suojavaatekerta maksaa 15 euroa ja siihen kuuluu suojapäähine, hengityssuojain, visiiri, vettä läpäisemätön suojatakki ja kumikäsineet.

”Pukemiseen ja riisumiseen menee työaikaa. Lisäksi tulee kova hiki! Potilaan hoito on fyysisesti raskasta, joten jos osa asioista voidaan hoitaa etänä, se helpottaa työtä”, selittää Nyman.

Videorobotilla on myös inhimillinen ulottuvuutensa.

”Kun käymme paikalla, näkee potilas vain avaruuspuvussa olevan ihmisen. Etäyhteydellä hoitaja voi olla hyvässä lykyssä ilman maskiakin, mikä on inhimillisempää. Lisäksi luontoa säästyy”, sanoo Nyman.

Potilailta positiivista palautetta

Toistaiseksi videorobotti on ollut käytössä vain Kirurgisen sairaalan koronavuodeosastolla. Se otettiin käyttöön lokakuussa 2020. Kokeilu lähti liikkeelle HUSin ja Elisan yhteistyöstä. Tarve robotille tuli koronaosaston hoitajilta, kun pohdittiin mahdollisuuksia vähentää käyntejä potilassalissa.

Videorobotin 5G-yhteys varmistaa, että yhteys toimii paikasta riippumatta robotin ja hoitohenkilökunnan välillä, jolloin kommunikointi potilaan kanssa onnistuu. 

Potilaat ovat ottaneet videorobotin hyvin vastaan.

”Se herättänyt vain hilpeyttä ja hyvää mieltä. Välillä potilaat arvailevat, että kenenköhän luo se nyt on menossa. Videorobotti ei ole korvannut hoitohenkilökuntaa, vaan se on työväline ja apuri”, muistuttaa Nyman.

Robotin avulla voidaan keskustella potilastietoihin, ruokavalioon tai lääkkeisiin liittyvistä asioista tai tarkistaa, onko esimerkiksi kanyyli kunnossa.

”Kaiken ikäisten ja -kuntoisten kanssa voidaan tätä käyttää. Jos on paha kieliongelma, tarvitaan tulkki.”

Robotissa potentiaalia osaksi hoitotyötä

Robottia käyttävät Kirurgisessa sairaalassa kymmenet ihmiset hoitajista ja lääkäreistä farmaseutteihin. Jokainen on käynyt robotin kanssa ”ainakin yhdellä huviajelulla”, jotta robotin käyttö ei jää kiinni kenenkään epävarmuudesta.

Videorobotin vastuuhoitaja Emil Söderman uskoo, että robotissa on potentiaalia osaksi hoitotyötä. Jatkossa on tarkoitus hyödyntää olemassa olevaa tekniikkaa laajemmin ja kartoittaa hoitotilanteita, jotka voitaisiin hoitaa etäyhteydellä.

”Rajoittavina tekijöinä on toimintavarmuus lataustekniikassa, langattoman ohjausyhteyden ylläpidossa ja korostunut vaatimus hoitoympäristön esteettömyydessä. Sensoritekniikan kehittyessä Murffin käyttö monipuolistunee ja voimme käyttää sitä automaattisesti vitaalidatan keräykseen, tallentamiseen ja lausuntoon”, sanoo Söderman.
 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.