Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 7.12.2021 09.50

Mobiilisovellus nopeuttaa näytteenottoa

Asiasanat:
  • Husari
  • HUS Diagnostiikkakeskus
  • veri- ja virtsanäytteet

Useissa HUSin sairaaloissa näytteenotto on nykyään aiempaa nopeampaa ja varmempaa mobiilisovelluksen ansiosta. Pääsimme näytteenottajan matkaan katsomaan, miten työ käytännössä sujuu.

Laboratoriohoitaja Lars Dohlen tarkistaa potilaan tiedot näytteenotossa

Potilas tunnistetaan ennen tarrojen tulostusta ja uudestaan tarroista ennen kuin ne liimataan putkiin. Näin voidaan olla varmoja, että oikeasta potilaasta otetaan oikeat näytteet eivätkö näytteet mene sekaisin.

Laboratoriohoitaja Lars Dohlen aloittaa työpäivänsä Meilahden sairaalan päivystysnäytteenottopisteeltä. Täältä näytteenottajat hoitavat päivystyksellistä näytteenottoa Meilahden Torni- ja Kolmiosairaalassa.

Aamu- ja iltavuoroissa näytteenottajia on viisi, öisin kaksi. Aamukierron aikana määrä moninkertaistuu. Tänään Dohlen on vastaava näytteenottaja. 

Osastoilta ja päivystyksestä tulevat näytteenottopyynnöt sekä potilaan tiedot ja sijainti kilahtavat suoraan näytteenottajien kännykkään reaaliaikaisesti. Pyyntö varataan kiireellisyyden mukaan, jolloin muutkin näytteenottajat näkevät, että se on hoidossa. 

Laboratoriohoitaja Lars Dohlen
Lars Dohlen odottaa näytteenottopisteellä kännykkään saapuvia näytteenottopyyntöjä. Kun pyyntö tulee, hän on heti valmis lähtemään näytteenottokärryineen potilaan luo.

Näytteenottopyynnön vastaanotettuaan Dohlen lähtee pienen näytteenottokärryn kanssa potilaan luo. Mukanaan hänellä on näytteenottovälineiden lisäksi kännykkä sekä pieni mobiilitulostin näyteputkiin tulevia tarroja varten.

”Mobiilinäytteenotto on toiminut todella hyvin. Alkuun oli pieniä ongelmia esimerkiksi paikkatiedoissa eli emme nähneet potilaan tarkkaa sijaintia, mutta nyt sekin on korjaantunut”, Dohlen sanoo.

Potilas löytyykin nopeasti. Potilaan tunnistettuaan Dohlen ottaa näytteen, tulostaa tarrat ja tunnistaa potilaan vielä uudelleen tarroista. Sen jälkeen hän kuittaa näytteen otetuksi ja palaa näytteenottopisteelle. Siellä hän syöttää näyteputket näytekuljettimeen, joka vie ne putkea pitkin suoraan HUSLAB-taloon analysoitavaksi. Vuodeosastoilla on omat putkipostiasemat, joilla näytteet voi lähettää suoraan osastoilta. 

”Mobiilinäytteenotto on nopeuttanut ja helpottanut työtä. Enää meidän ei tarvitse soitella ja kysellä, missä muut työntekijät ovat ja milloin he ovat valmiita. Tämä on selkeyttänyt ja helpottanut kokonaisuuden ymmärtämistä etenkin aamukierrolla”, Dohlen kertoo. 

Virheiden mahdollisuus vähenee

Mobiilinäytteenoton tarvikkeita
Mobiilinäytteenotossa kaiken voi tehdä potilaan luona. Tämä nopeuttaa näytteenottoa ja aamukiertoja sekä parantaa tiedonkulkua.

Mobiilinäytteenotto on ollut käytössä päivystyksellisessä näytteenotossa jo pidempään toisen sovelluksen kautta, mutta nykyistä My+-sovellusta hyödynnetään myös aamukierroilla. 

”Näytteenottoa varten kehitetty Mylabin My+-sovellus on käytössä vain HUSissa. Ensi vuonna se on tarkoitus ottaa käyttöön muuallakin”, tietojärjestelmäsuunnittelija Kirsi-Marika Tiainen HUS Diagnostiikkakeskuksen Digipalveluista kertoo.

Aiemmin aamukierron näytteenottotarrat tulostettiin aamuyöllä HUSLAB-talossa valmiiksi aamukiertoa varten, kun nyt ne tulostetaan mukana kulkevalla mobiilitulostimella potilaan vieressä.

”Tarraan saadaan näin oikea näytteenottoaika, näyte kuitataan otetuksi ja järjestelmään menee tieto, kuka näytteen on ottanut. Kun potilas tunnistetaan ennen näytteenottoa sekä näytteenoton jälkeen tulostetuista tarroista, ei ole pelkoa, että näytteet menisivät sekaisin. Kaikki hoituu potilaan vieressä”, apulaisosastonhoitaja Sinikka Snåre sanoo.

Meilahden alueella muutos on suuri. Mobiilisovellukseen laboratoriopyynnöt päivittyvät reaaliajassa, jolloin näyte pystytään ottamaan heti. Kiirepyyntöihin voidaan vastata nopeammin, ja jos näytteenottoon tulee lisäpyyntöjä, kaikki näytteet voidaan ottaa yhdellä kertaa. Aamukierron aikana näytteenottaja voi hoitaa koko näytteenoton osastolla eikä kuittaamista varten tarvitse hakeutua tietokoneelle. 

Mobiilinäytteenotto alkoi Haartmanin sairaalasta noin vuosi sitten yhdellä puhelimella ja tulostimella, ja toukokuussa Haartman oli siirtynyt kokonaan My+ -mobiilin käyttöön. My+ on tällä hetkellä käytössä Meilahden alueella, Peijaksessa ja Etelä-Karjalassa sekä osittain Jorvissa ja Hyvinkäällä. Tavoitteena on saada se käyttöön kaikissa HUSin sairaaloissa. HUS Diagnostiikkakeskuksen Preanalytiikan vastuualueen yhtenä strategisena tavoitteena vuonna 2021 on ollut mobiilinäytteenoton käyttö kaikissa suurimmissa sairaaloissa.

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Ville Männikkö

Husari 4/2021

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.