Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 27.5.2021 13.40

Matalan kynnyksen apua synnytyspelkoisille

Asiasanat:
  • Husari
  • synnytyspelko
  • synnytys

Naistenklinikka ja Espoon sairaala julkaisivat Terveyskylässä Suomen ensimmäisen digihoitopolun synnytyspelkoisille ensisynnyttäjille. Potilas saa digihoitopolun kautta pitkäkestoisen tuen ja ammattilaiskontaktin synnytyspelon hoitoon.

Kätilöt Anita Koskimaa Essi Kinnunen ja Outi Kaasinen

Anita Koskimaa, Essi Kinnunen ja Outi Kaasinen vastaavat synnytyspelon digihoitopolulla potilaiden kysymyksiin. Kätilöiden mukaan synnytyspelkopotilaita mietityttää synnytyskivun lisäksi eniten pelko kontrollin menettämisestä.

Synnytyspelon digihoitopolku valmentaa tulevaa synnyttäjää erilaisten tekstien, videoiden, vertaiskertomusten ja tehtävien avulla. Lisäksi kätilöt vastaavat potilaan kysymyksiin ja kommentoivat tarpeen mukaan potilaiden etenemistä. Espoon sairaalan kätilöt Outi Kaasinen, Essi Kinnunen ja Anita Koskimaa vastaavat digihoitopolulla potilaiden kysymyksiin tiistaisin ja Naistenklinikalla työskentelevä Eeva Haapiainen torstaisin. 

”Meillä kaikilla on pitkä kokemus synnytysten ja synnytyspelon hoidosta. Olemme myös kiinnostuneita psykologiasta, mikä on alun perin meidät kaikki synnytyspelon hoidon pariin ohjannut”, Kaasinen kertoo. 

Tuore digihoitopolku on otettu hyvin vastaan. Maalis–huhtikuun aikana hoitopolulle ohjattiin jopa 25–30 potilasta. 

”On innostavaa olla tekemässä uudenlaista tapaa kohdata potilaita. Toki työtavat muuttuvat, kun odottaja on ruudun takana ”, Koskimaa kertoo.

”Itse harjoittelen tällä hetkellä sitä, miten saan aseteltua sanani todella taiten, kun yhteydenpito perustuu kirjoittamiseen”, Kaasinen jatkaa.  

Kätilöiden mukaan digihoitopolku tukee hyvin synnytyspelon lievittämistä pitkäaikaisempana, prosessinomaisena menetelmänä. Potilaat ovat myös ikänsä puolesta näppäriä digitaidoiltaan. Tehtäviä voi tehdä omaan tahtiin ja tukea saa tarvittaessa. 

”Synnytyspelon taustalla voi olla joskus oman elämän traumakokemuksia. Meille oli yllätys, että odottajat ovat uskaltaneet kertoa näistä kokemuksistaan avoimemmin virtuaalisesti. Digihoitopolku tuntuu sopivan monille kasvokkaistapaamista paremmin”, Kinnunen kertoo.

Synnytysvalmennuksella on myönteinen vaikutus synnytyskokemukseen

Ensisynnyttäjistä synnytyspelkoa kokee arviolta 10 prosenttia. Lievän synnytyspelon ensisijainen hoitopaikka on äitiysneuvola ja sen järjestämä perhevalmennus. Vaikeaa synnytyspelkoa kokee kuitenkin jopa 4–5 prosenttia Naistenklinikan ja Espoon sairaalan alueen synnyttäjistä. Nämä potilaat ohjataan lähetteellä HUSiin synnytyspelkopoliklinikalle.

Polku sopii potilaille, joille neuvolan hoito ei riitä, mutta taustalla ei ole vaikeaa psyykkistä sairautta tai traumaa. Vaatimuksena on myös sujuva suomen kielen taito.

Teksti: Johanna Laitinen
Kuva: Selma Paavola

Husari 2/2021

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.