Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 18.4.2023 12.46

Maisan kautta osalliseksi tieteelliseen tutkimukseen

Asiasanat:
  • lääketieteellinen tutkimus
  • biopankkisuostumus
  • biopankki

Tieteellinen tutkimus ja hoitojen kehittäminen tarvitsevat potilaiden osallistumista. Tämän takia on hienoa, että potilasportaali Maisan kautta voi muun asioinnin ohessa antaa myös suostumuksensa biopankkinäytteen antamiseen.

lähikuva puhelimen näytöstä, jossa näkyy Maisa-sovellus ja biopankkisuostumusmuistutus

"Oletko jo antanut biopankkisuostumuksen?" kysyy Maisa-sovellus ja ohjaa käyttäjän Helsingin Biopankin sivuille, jossa suostumuksen biopankkinäytteen ottamiseen voi tehdä.

Maisa-sovellukseen kirjautuessa pomppaa käyttäjän näkyviin kortti, jossa kerrotaan mahdollisuudesta antaa suostumus biopankkinäytteen ottamiseen.

Kuka tahansa Suomessa kirjoilla oleva voi antaa HUSLABissa verinäytteen, joka menee säilytettäväksi Helsingin Biopankkiin ja sieltä edelleen lääketieteellisen tutkimuksen käyttöön. Biopankkinäytteen voi antaa, kun on antanut biopankkisuostumuksen.

HUSin yhteydessä toimivaan Helsingin Biopankkiin on voinut tehdä sähköisen suostumuksen Maisan etusivun ilmoituksen kautta maaliskuusta lähtien. Helsingin Biopankkiin tuli maaliskuuhun asti biopankkisuostumuksia noin 400 viikossa.

”Maisan ilmoituskortin myötä suostumusmäärä ylittää nyt päivässä tuon 400 suostumusta. Tätä näkyvyyttä Maisaan on toivottu pitkään”, Helsingin Biopankin kehittämispäällikkö Tiina Nurmela kertoo.

Maisan ilmoituksen jälkeen Helsingin Biopankkiin kirjattujen sähköisten suostumusten määrä kasvoi lähes 15-kertaiseksi.

”Mielenkiinnolla odotamme, millaiset ovat luvut huhtikuun jälkeen”, sanoo Helsingin Biopankin kehittämispäällikkö Otto Manninen.

Jokainen annettu biopankkinäyte voi antaa arvokasta tietoa tutkimukseen. Tieteellinen tutkimus auttaa kehittämään hoidoista entistä parempia ja yksilöllisempiä.

”Tämä on osoitettu esimerkiksi HUSissa kehitetyssä rintasyövän tunnistus- ja hoitopolussa, jossa tunnistetaan taudille altistavaa geeniä kantavat ja määritetään ennaltaehkäisevä yksilöllinen hoito biopankkinäytteisiin perustuen”, Manninen kertoo.

Tulevaisuudessa tutkimuksen avulla pystytään ennaltaehkäisemään sairauksien syntyä nykyistä paremmin.

”Meidän tavoitteenamme on rakentaa Helsingin Biopankkiin kattavat ja laadukkaat aineistot, jotka mahdollistavat korkealaatuisen lääketieteellisen tutkimuksen.”

 

Lue Helsingin Biopankin sivuilta lisää biopankin toiminnasta ja biopankkinäytteiden hyödyntämisestä tieteellisessä tutkimuksessa

Feedback

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.