Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 7.12.2021 09.55

Lounasruokailussa kuunnellaan henkilöstön toiveita

Asiasanat:
  • Husari
  • HUS Asvia
  • lounasruokailu

Ruoka on merkittävä osa henkilöstön jaksamista työpäivän aikana sekä tärkeä osa potilaiden hoitoa.

Ravitsemistyöntekijä Anssi Suosalmi, ravitsemusasianatuntija Katri Havia ja suunnittelija Minna Salin

HUSin lounasravintoloissa on panostettu erityisesti salaattipöydän monipuolisuuteen. Kuvassa ravitsemistyöntekijä Anssi Suosalmi sekä ruokailemassa Katri Havia ja Minna Salin.

Työn tauotus ja riittävä, monipuolinen syöminen ovat tärkeitä työssä jaksamiseksi.

”On hienoa, että työpaikalla on joka päivä tarjolla edullinen, maukas, terveellinen ja monipuolinen lounas. Meillä on myös mahdollisuus valita sydänmerkkikriteerit täyttävää ruokaa päivittäin”, ravitsemusasiantuntija Katri Havia HUS Asviasta toteaa.  

Ihmisillä on erilaisia makumieltymyksiä, joten valittavana on myös ruokia, jotka eivät täytä sydänmerkkivaatimuksia. 

Palaute vaikuttaa ruokalistoihin 

HUS Asvia toteutti keväällä asiakastyytyväisyyskyselyn lounasravintoloiden asiakkaille. Palautetta on hyödynnetty muun muassa syksyn ja talven ruokalistojen suunnittelussa. Vastauksissa nousi esiin kaksi selkeää kehittämiskohdetta: salaatit ja lounaan tasapainoisuus. 

Vastausten pohjalta linjaston lounassalaattiin on lisätty monipuolisuutta ja vaihtelevuutta kestosuosikkeja unohtamatta. Lisäksi on mietitty tarkemmin, miten lounaalla tarjottavista komponenteista on mahdollista koostaa itselleen tasapainoinen ateriakokonaisuus. 

Myös teemapäiviä on lisätty runsaasti seuraavalle vuodelle asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Yksi alkuvuoden teemoista on olympialaiset, jolloin ruokaillaan suomalaisten olympiaurheilijoiden hengessä. 

Ruokapalveluissa huomioidaan myös yksittäiset palautteet. Eräs asiakas oli taannoin kertonut pitävänsä erityisesti dal makhanin kermaisista pavuista, joten kyseinen ruoka on tämän vuoksi haluttu pitää ruokalistalla.

Potilaiden mieltymyksiä kysytään suoraan osastoilta

Keho tarvitsee energiaa toipuakseen. Sairaalaruokailu mallintaa myös kotiin terveellisiä ruokatottumuksia, kuten säännöllistä ateriarytmiä ja terveyttä edistävää aterioiden koostamista.

Potilasruoan ravitsemuksellinen laatu mietitään tarkkaan jo suunnitteluvaiheessa. Ateriat valmistetaan kunkin ikäryhmän ravitsemussuositusten mukaisesti huomioiden lisäksi useat vaativatkin erityisruokavaliot. 

”Jos jollekin erityiselle potilasryhmälle on kehitetty ruokavalio, olemme yhteydessä osastolle ja kysymme suoraa palautetta aktiivisesti.”, suunnittelija Minna Salin HUS Asviasta kertoo. 

Ateriakokonaisuuksia ja tuotevalintastrategiaa suunnitellessa on potilaiden mieltymysten ja ravitsemuksellisen laadun lisäksi mietittävä myös monta muuta asiaa. Suuret volyymit vaikuttavat resepteihin ja valmistustapaan. Myös sopimustuotteiden käyttö ja muun muassa pakkauskoot asettavat tietyt reunaehdot. HUSissa ruokaa ei valmisteta lainkaan paistamalla. Käytössä on pääsääntöisesti hyvät kasvirasvat ja täysjyvävalmisteet. 

Teksti: Heli Waldén
Kuva: Heli Kurimo

Husari 4/2021