Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 5.10.2022 11.13

Liikuntavastaanotolla diabetesta sairastava lapsi ja nuori saa ohjausta turvalliseen liikkumiseen

Asiasanat:
  • Uusi lastensairaala
  • lasten diabetes

Liikunnan vaikutus diabetesta sairastavan verensokerin vaihteluun on yksilöllistä. Uudessa lastensairaalassa lapsen ja nuoren turvalliseen liikkumiseen voi saada apua liikuntavastaanotolta.

Nuori poika kiipeilee puolapuissa.

Liikunnan vaikutus diabetesta sairastavan verensokerin vaihteluun on yksilöllistä, minkä vuoksi rasittavamman liikunnan harrastaminen tai aloittaminen voi arveluttaa. Toisaalta esimerkiksi kilpa- tai aktiiviurheileva nuori tarvitsee yksityiskohtaisempaa ohjausta diabeteksen hoidon ja liikunnan yhdistämiseen. Uudessa lastensairaalassa diabetespotilaita hoitava sairaanhoitaja ja ravitsemusterapeutti perehtyvät liikuntavastaanotolle tulevien lasten ja nuorten päiväohjelmaan ja laativat suunnitelman, joka käydään perheen kanssa yhdessä läpi. Liikuntavastaanotolle perheet lähetetään HUSin lääkäri- ja hoitajavastaanotoilta. 

Liikuntavastaanotolle ohjattu perhe kirjaa ennen vastaanottokäyntiä kuuden päivän ajalta tarkasti lapsen tai nuoren syömiset ja ruokien hiilihydraattimäärät sekä liikuntasuoritukset ja annetut insuliinit. He purkavat myös diabeteksen hoitolaitteiden lukemat pilvipalveluun. 

”Pureudumme tietoihin etukäteen. Ravitsemusterapeutti perehtyy ravitsemuspuoleen ja minä insuliineihin ja verensokereiden hallintaan. Vastaanotolla käymme laatimamme suunnitelman perheen kanssa läpi päivä päivältä”, kertoo sairaanhoitaja Elina Peltonen

Apua yhtä lailla aktiiviurheilijoille sekä liikunnan aloittamista pohtiville 

Perhe tulee liikuntavastaanotolle Uuteen lastensairaalaan tai vastaanotto pidetään etäyhteydellä. Perhe saa vastaanoton jälkeen myös kirjalliset ohjeet lapsen liikkumiseen. Tarvittaessa asiaan voidaan palata myöhemmin uudelleen. 

”Tavoitteenamme on löytää lapselle, nuorelle ja perheelle helpoin ja toimivin tapa huomioida liikuntatilanteet”, sanoo ravitsemusterapeutti Krista Heikkala

Suurin osa kävijöistä on aktiivi- ja kilpaharrastajia. Vastaanotosta on kuitenkin hyötyä myös heille, jotka eivät ole aktiivisia liikkujia, mutta tarvitsisivat tukea liikkumisen aloittamiseen tai painonhallintaan.  

Kyselyitä on tullut aikuispuolelta sekä muualta Suomesta, joten tarvetta liikuntavastaanotolle olisi laajemminkin. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.