Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 9.12.2019 12:44

Liikkuva sairaala LiiSalle kunniamaininta Laatukeskukselta

Asiasanat:
  • Espoon sairaala

Liikkuva sairaala LiiSa on saanut terveysalan innovaatiot -sarjan kunniamaininnan Laatukeskuksen kansallisessa Quality Innovation Award -kilpailussa.

​LiiSa on Espoon ja HUSin yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on lisätä potilaan hyvinvointia ja varmistaa paras mahdollinen hoito oikeassa paikassa.  LiiSa on Espoon sairaalan kotisairaalan yksikkö, joka palvelee espoolaisia pitkäaikaishoidon asukkaita, kehitysvammaisten asumisyksiköissä asuvia ja sekä kotihoidon asiakkaita viemällä päivystyksellisiä palveluja asiakkaan luokse Jorvin sairaalan päivystyspoliklinikan tuella.

 

 

”LiiSassa erikoiskoulutetut sairaanhoitajat vievät hoidon nopeasti asiakkaiden luokse”, Espoon sairaalan tuotantoyksikön päällikkö Hanna Heiskanen sanoo.

 

LiiSa hoitaa esimerkiksi haavoja, virtsatieoireita, ihottumia sekä suonensisäistä nesteytystä. Pikadiagnostiikkavälineiden avulla sairaanhoitaja voi mitata muun muassa tulehdusarvon ja verensokerin asukkaan luona. Sairaanhoitaja konsultoi tarvittaessa etäyhteyden kautta lääkäriä. Lääkäri varmistaa diagnoosin ja sopii sairaanhoitajan kanssa jatkotoimet, esimerkiksi antibioottikuurin aloittamisen, jonka hoitaja voi aloittaa heti, sillä hänellä on kaikki tarvittavat lääkkeet ja välineet mukanaan.  LiiSa toimii ympäri vuorokauden. LiiSassa työskentelee kuusi sairaanhoitajaa, joista aina yksi on vuorossa.

 

”LiiSassa työskentely on antoisaa, vastuullista ja itsenäistä. Yhteistyö lääkäreiden kanssa on sujuvaa, mikä mahdollistaa avun antamisen ja nopean hoidon aloittamisen potilaille turvallisesti ja laadukkaasti kotona”, sairaanhoitaja Piia Vesterinen kuvailee.

 

LiiSan toiminta käynnistyi maaliskuussa 2019, jolloin LiiSa palveli espoolaisia ikäihmisten hoivakoteja. LiiSan toiminta on laajentunut myös vammaisten asumisyksiköihin sekä kotihoidon asiakkaille.  Reilussa puolessa vuodessa LiiSa on auttanut lähes kahtatuhatta asiakasta, joista osaa on hoidettu puhelinkonsultaatiolla. Liisan hoitamista potilaista noin 90 prosenttia on saanut hoidon asuinpaikassaan eikä päivystyskäynnille sairaalaan ole ollut tarvetta. Pitkäaikaishoidon asiakkaiden päivystyskäyntejä LiiSa on vähentänyt viidenneksellä. LiiSa ei korvaa 112-palvelua.

 

Quality Innovation Award -kilpailun raati toteaa arviossaan, että LiiSa tehostaa palvelujärjestelmän toimintaa sekä vahvistaa henkilöstön osaamista asiakkaiden auttamisessa. Laatukeskuksen Quality Innovation Award -kilpailun palkinnot jaettiin Helsingissä 4.12.2019.

 

Liikkuva sairaala LiiSa voitti Espoon kaupunginjohtajan innovaatiokilpailun elokuussa 2019.