Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 7.6.2022 08.30

Laboratorion ja röntgenin toiminta käynnistynyt Kouvolan uudessa Ratamokeskuksessa

Asiasanat:
  • HUS Diagnostiikkakeskus

Potilaat ovat olleet tyytyväisiä laboratorion pidennettyihin aukioloaikoihin. Röntgenin uusilla laitteilla saadaan entistä parempia kuvia.

Laboratoriohoitaja työskentelee verikeskuksessa

Laboratoriohoitaja Kirsi Nevalainen työskentelee verikeskuksessa. 

HUS Diagnostiikkakeskuksen laboratorio- ja kuvantamistoiminnot Pohjois-Kymen sairaalasta ja Kouvolan terveysasemalta ovat siirtyneet uuteen Ratamokeskukseen.

”Laboratorion näytteenotto kuormittui aluksi ja odotusajat venyivät, kun potilaita tuli paljon paikalle ilman ajanvarausta. Nyt tilanne on tasaantunut ja olemme pystyneet palvelemaan normaalisti. Suosittelemme ajanvarausta, jolloin välttyy jonottamiselta”, kertoo osastonhoitaja Sirkka-Liisa Viiala.

Toiminnan siirtäminen paikasta toiseen on aina haaste henkilökunnalle. 

”Analytiikan puolella perehdytämme vieläkin työntekijöitä kemian ja immunokemian uusien laitteiden käyttöön. Olemme myös iloisia varaston hyllytyspalvelusta, mutta vielä vie vähän aikaa ennen kuin opimme muistamaan mistä tarvikkeet löytyvät”, jatkaa Viiala ja kiittää samalla henkilökuntaa venymisestä.

Potilaat ovat ottaneet tyytyväisinä vastaan laboratorion pidennetyt aukioloajat.

”Olemme arkisin auki kello 17.40 saakka ja lauantaina palvelemme vain ajanvarauksella 9.00−14.00. On hienoa, että potilaat voivat nyt tulla näytteenottoon joustavammin” sanoo Viiala. ”Sairaalan yksiköitä palvellaan samalla tavalla kuin aiemminkin.”

Ratamokeskuksen lisäksi Kouvolan alueella palvelevat Keltakankaan ja Valkealan terveysasemien laboratoriot. Kouvolan laboratorioissa tehdään vuosittain noin 620.000 tutkimusta.

Parempia kuvia uusilla röntgenlaitteilla

Röntgenissä toiminta on lähtenyt myös hyvin käyntiin, vaikka haasteitakin on ollut.

”Olemme saaneet uudet tietokonetomografia- ja mammografialaitteet, myös molemmat natiivilaitteet ovat uusia. Kuvanlaatu on näissä aiempaa parempi. Laitteiden käyttöönotossa on ollut alkuvaiheen haasteita”, kertoo ylilääkäri Satu Tamminen. TT- ja natiivilaitteet ovat olleet erinäisten vikojen vuoksi lyhyitä aikoja pois käytöstä ja ongelmia ratkotaan parhaillaankin.

Uutena asiana TT-laite mahdollistaa EKG-tahdistetut kuvaukset, joita ei ole aiemmin voitu tehdä. Uuden laitteen kanssa voidaan käyttää myös aiempaa pienempiä varjoainemääriä, mikä hyödyttää munuaisten vajaatoiminnasta kärsiviä potilaita.

”Mammografian kanssa teimme harppauksen nykyaikaan, kun saimme vanhan tilalle suoradigitaalisen laitteen, joka helpottaa ja nopeuttaa hoitajan työskentelyä”, sanoo Tamminen.

Röntgenhoitajat ovat olleet tyytyväisiä myös natiivilaitteisiin, jotka ovat kevyempiä käyttää, jolloin kuvantaminen on ergonomisempaa.

”Olemme olleet tyytyväisiä uusiin toimiviin ja valoisiin tiloihimme. Henkilökunta ansaitsee suuret kiitokset, miten hienosti siirtyminen on sujunut.”

Laboratoriolla ja röntgenillä on yhteinen odotustila, jonne on tilattu lisää tuoleja, jotta ruuhkaisinakin päivinä kaikki mahtuvat varmasti istumaan.

Ratamokeskuksen röntgeniin ilmoittaudutaan edelleen toimistossa, vaikka muuten sairaalassa on otettu käyttöön ilmoittautumisautomaatteja. Ratamokeskuksen röntgenissä tehdään vuosittain noin 32.000 tutkimusta.

Ratamokeskus

  • Sote-keskus Kouvolan keskustan tuntumassa
  • Rakennettu 2018−2022
  • Toiminnot: akuutti yleislääketieteen päivystys, sosiaali- ja kriisipäivystys, erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon vastaanotot, suun terveydenhuollon vastaanotto, perusterveydenhuollon vuodeosastoja ja kuntoutuksen palveluja
  • HUS Diagnostiikkakeskus: kuvantaminen ja laboratorio

Feedback

Löysitkö etsimäsi?