Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 13.10.2020 13.08

Kotisairaala on mukavampi vaihtoehto potilaalle

Asiasanat:
  • Husari
  • artikkeli
  • Porvoon sairaala

Porvoon kotisairaalassa sairaanhoitaja Sonja Varttinen on lähdössä potilaan luo kotikäynnille. Kotisairaalassa pystytään tekemään samoja toimenpiteitä kuin osastollakin.

Porvoon kotisairaala Sonja Varttinen

Sairaanhoitaja Sonja Varttinen vie potilaan luo myös kaikki käynnillä tarvittavat laitteet ja tarvikkeet.

Itä -Uudenmaan alueellinen kotisairaala toimii nimensä mukaisesti menemällä potilaan kotiin, vaikka toimistot ovat fyysisesti Porvoon sairaalassa sekä Loviisan ja Sipoon terveyskeskuksissa. Kotisairaalan toiminta alkoi huhtikuun alussa, pahimman koronavirusepidemian aikana. 

”Alku oli aika työntäyteistä. Vuorokaudessa tuli noin 60-100 puhelua. Siihen verrattuna nyt on melko rauhallista, mutta tilanne kyllä vaihtelee paljon”, kertoo osastonhoitaja Lotte Uutinen Itä-Uudenmaan kotisairaalasta.

Palliatiivisia ja infektiopotilaita

Kotisairaala on usein potilaalle mukavampi vaihtoehto kuin osastohoito. Erityisesti korona-aikana monet potilaat haluavat välttää sairaalaan tuloa. 

”Pääsääntöisesti kotisairaalan potilaat tulevat meille lähetteellä. Palliatiivisille potilaille tehdään aluksi kartoituskäynti. Noin puolet potilaistamme on palliatiivisia tai saattohoidossa olevia kuten syöpäpotilaita, ja toinen puoli on esimerkiksi infektiopotilaita. Suuri osa potilaista on jo iäkkäitä”, Uutinen kertoo. 

Potilaita voi tulla päivystyksestä, perusterveydenhuollon puolelta, HUSin muista sairaaloista tai hoivapalveluyksiköistä.

Kotisairaalassa voidaan antaa vaativaakin hoitoa

”Menen potilaan kotiin tai hoivakotiin. Mukaan pitää tietysti ottaa kaikki tarvittavat laitteet, lääkitykset ja tarvikkeet”, Sonja Varttinen esittelee kantamuksiaan. 

Kotisairaalassa tehdään paljon samoja toimenpiteitä kuin osastollakin: suonensisäistä lääkitystä, nesteytystä, verensiirtoja ja oireenmukaista hoitoa kuten kivun hoitoa. Jopa koronavirusnäytteitä on otettu, vaikka koronaviruspotilaat pyritäänkin hoitamaan muualla. 

Kotisairaalassa toimii tällä hetkellä 15 sairaanhoitajaa ja osastonhoitaja. Kotikäyntejä voi olla jopa 20-30 vuorokaudessa, ja pitkien välimatkojen vuoksi niihin menee paljon aikaa.

”Toimimme ympäri vuorokauden, ja potilaat voivat soittaa milloin vaan. Vuorovastaava on yleensä täällä toimistolla ja kolme hoitajaa on kentällä. Meillä on todella iso alue, kun tähän kuuluu koko Porvoon, Loviisan, Lapinjärven, Askolan, Pornaisten ja Sipoon alue”, Uutinen kertoo. 

Kotisairaala on eri asia kuin kotisairaanhoito, vaikka usein potilaat ovat kaupungin kotihoidon kanssa yhteisiä. 

”Hoitajien osaamisen pitää olla tosi monipuolista, kun tilanteissa on yleensä yksin”, Uutinen sanoo. 

Myös työn määrä vaihtelee paljon ja sitä on vaikea ennustaa. 

Kotisairaala on suosittu

”Kotisairaalalle on selkeästi suuri tarve tällä alueella, ja näen, että kotiin vietävät palvelut ovat tulevaisuutta kaikkialla”, sanoo kotisairaalan ylilääkäri Katariina Borup. 

”Aloittamisen jälkeen meillä on ollut yli 2 000 hoitopuhelua, ja noin 3 500 käyntiä. Kotisairaalan siirtoa Porvoon ja Loviisan kaupungeilta oli valmisteltu pari vuotta, mutta oli tietysti hankalaa, kun se osui juuri tälle keväälle. Meillä oli uusi potilastietojärjestelmä, uudet työntekijät ja vielä koronavirusepidemiakin.” 

Onneksi tilanne on alun ruuhkan jälkeen tasaantunut ja toiminta on päässyt hyvin käyntiin.
Itä-Uudenmaan kotisairaala on osa Porvoon sairaanhoitoalueen Palliatiivista keskusta. 

”Palliatiivista hoitoa on noin puolet meidän työstämme. Se on usein vaativaa, ja on hienoa, että pystymme tekemään sitä kotisairaalassa. Kotisairaala on usein potilaalle miellyttävämpi kuin osastohoito, ja myös kustannustehokkaampaa”, Borup sanoo.

Teksti: Milja Helin
Kuvat: Samu Takala

Husari 5/2020