Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 10.11.2020 13.49

Koronavirustestiin pääsee ja tuloksen saa nyt nopeasti – tartunnan saaneita synnyttäjiä hoidettu HUSissa 14

Asiasanat:
  • koronavirus
  • korona
  • Naistenklinikka

Koronavirustartuntojen määrä Uudellamaalla on lisääntynyt viime viikkojen aikana. Samalla pääsy näytteenottoon ja tulosten saaminen on nopeutunut selvästi. Epidemian aikana HUSissa on hoidettu 14 koronaviruspositiivista synnyttäjää.

Koronavirustartuntojen määrä on lähtenyt kesän hyvän tilanteen jälkeen nousuun Uudellamaalla, kertoi johtava ylilääkäri Markku Mäkijärvi HUSin koronavirusinfossa.

”HUSin alueella on todettu syksyn aikana hyvän kesätilanteen jälkeen viikoittain 700–800 uutta tartuntaa. Näytteiden positiivisuusprosentti on ollut myös nousussa. Positiivisia oli kahtena viime viikkona kaikista näytteistä lähes 3 prosenttia.”

Tällä hetkellä HUSin sairaaloiden teho-osastoilla on puolenkymmentä potilasta ja vuodeosastoilla yli 20. Koronavirusepäilyjä on useampia.

”Potilaskuormitus ei haittaa tällä hetkellä normaalia toimintaa. Viime viikonloppuna HUSiin tuli kymmenen uutta koronapotilasta. Tämä on varoittava tieto siitä, että epidemia edelleen sairastuttaa”, Mäkijärvi totesi.

Koronavirusnäytteiden toimitusajat ovat selvästi lyhentyneet syksyn aikana. 5. marraskuuta kokonaisaika näytteenoton varauksesta tuloksen valmistumiseen oli jo alle vuorokauden.   

”Haluan nyt korostaa, että näytteenottoon pääsee helposti ja tulokset tulevat nopeasti. Kannustan tulemaan pienistäkin oireista koronavirusnäytteeseen. Hyvä tilanne säilyy, kun testaamme oireiset sekä jäljitämme ja eristämme tartunnan saaneet”, kertoi Mäkijärvi.

Koronaviruksen ilmaantuvuus yli kiihtymisvaiheen rajan

Koronavirustartuntojen ilmaantuvuus ylittää Uudellamaalla THL:n asettaman kiihtymisvaiheen rajan. Muut leviämisvaiheen raja-arvot, kuten sairaalapaikkojen riittävyys, eivät juuri nyt ylity. Tilanne on Suomen osalta Euroopan paras ja ilmaantuvuus pienin.

”Käy testissä, vältä isompia tapaamisia, huolehdi käsihygieniasta ja käytä kasvomaskia”, Mäkijärvi kehottaa.

Raskaus voi lisätä COVID 19 -taudin riskiä, vaikutukset sikiöön vähäiset

Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta kerätyn tutkimustiedon mukaan raskaus lisää jonkin verran COVID 19 -taudin riskiä, vaikka suurin osa tartunnan saaneista raskaana olevista sairastaakin taudin lievänä tai oireettomana. Amerikkalaistutkimuksen mukaan noin kolmasosa raskaana olevista on tarvinnut osastohoitoa koronavirustartunnan vuoksi, kun ei-raskaana olevista sairaalahoitoa on tarvinnut vain 6 %.

”Näyttää siltä, että osastohoidon tarve raskaana olevilla lisääntyy. Tässä voi olla kuitenkin tilasto-ongelma, sillä odottavat äidit otetaan osastolle helpommin. Hengitystuen ja tehohoidon tarve on odottavilla äidillä hieman lisääntynyt, vaikka muuten taudinkuva ei ratkaisevasti muutu ei-odottaviin verrattuna”, HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen kertoi.

Tutkimusten mukaan 97–98 % koronavirustartunnan saaneiden äitien lapsista syntyy normaalisti elävinä huolimatta siitä, että huomattava osa äideistä on ollut sairaalahoidossa COVID 19 -taudin takia. Äitien kuolleisuus ei ole lisääntynyt. Äidin tartuntaan voi tutkimusten mukaan liittyä lievä ennenaikaisen synnytyksen riski.

Äidin koronavirustartunnan vaikutukset sikiöön ovat tutkimusten mukaan vähäiset. Vastasyntyneiden positiiviset vasta-ainetulokset tai koronavirustartunnat ovat harvinaisia. Tutkimustietoa on ehditty saada jo loppuraskauden ja synnytyksen osalta.

”Näyttö tulee yli tuhansista synnytyksistä, joten se on kohtalaisen vahva. Isoa huolta ei ole. Se mistä meillä ei ole vielä täsmällistä tietoa sikiövaikutuksiin on se, jos äiti saa infektion raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että se aiheuttaisi ongelmia.  Tämä on hyvin huojentava tieto.”

HUSissa hoidettu 14 koronaviruspositiivista synnyttäjää

Aikavälillä 15.3.–31.10. HUSissa on hoidettu 14 koronaviruspositiivista synnyttäjää. Sairaalahoidossa COVID 19 -taudin vuoksi on ollut 9, joista noin puolet ennen 32 raskausviikkoa. Heinosen mukaan taudinkuva on ollut sairaalahoidossa olleilla samanlainen kuin ulkomailta saadun tutkimustiedon mukaan raskaana olevilla keskimäärin.

”Arvioimme, että Uudenmaan alueella on ollut noin 100 raskaana olevaa, jolla on ollut tartunta. Valtaosa tartunnoista on ollut pinnan alla, eli emme ole heitä pystyneet tunnistamaan”, Seppo Heinonen kertoi.

Naistenklinikalla on testattu aikavälillä 1.4.–3.11. yli 600 synnyttäjää. Testeistä 1 % on ollut positiivisia. Testauskapasiteetin parantuessa Naistenklinikalla on testattu kaikki oireilevat ja mahdollisesti altistuneet synnyttäjät.

Koronavirustartunnan saaneita ja -oireisia synnyttäjiä hoidetaan kaikissa HUSin synnytyssairaaloissa eli Naistenklinikalla sekä Espoon, Hyvinkään ja Lohjan sairaaloissa raskausviikon 35 jälkeen. Ennen 35 raskausviikkoa tartunnan saaneet tai oireiset synnyttäjät hoidetaan Naistenklinikalla. Jos synnytys ei ole vielä ajankohtainen, mutta raskaana oleva tarvitsee hoitoa COVID 19 -taudin vuoksi, häntä hoidetaan Meilahden kolmiosairaalassa.

”Jos synnytys joudutaan käynnistämään tai sikiö leikkaamaan, vastasyntynyt on valmiiksi lähellä Naistenklinikan vastasyntyneiden teho-osastoa, jossa optimaalinen keskoshoito voidaan toteuttaa”, Heinonen totesi.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.