Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 11.9.2020 16:30

Koronavirustestauksen ruuhka on purettu – HUS lisää edelleen testauskapasiteettia

Koronatestausruuhka on nyt purettu ja koronavirustestiin pääsee ja tuloksen saa HUSin alueella nopeasti. HUS lisää edelleen koronavirustestauksen näytteenottopisteitä ja vuorokaudessa analysoitavien testien määrää.

Uutinen 11.9.2020

Suomen koronavirustilanne on yhä muuta Eurooppaa suotuisampi.

”Todisteita viruksen muuntumisesta lievemmäksi ei kuitenkaan ole, vaikka meillä on vain vähän potilaita sairaaloissa. Testausmäärää on kasvatettu viisinkertaiseksi kevääseen nähden ja nyt löydämme myös vähäoireiset potilaat”, painotti HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen perjantaina 11.9. pidetyssä HUSin koronavirusinfossa​.

Koronavirustartunnat painottuvat nyt nuoriin aikuisiin, joilla tauti on lievempi. Tilanne voi huonontua, jos tartunnat pääsevät leviämään vanhempiin ikäluokkiin tai jos testeihin ei hakeuduta.

”Tämä on se kohta, jossa pitää olla huolellinen. Kynnys testiin hakeutumiseen on saattanut nousta viime aikoina, joten toivotan kaikki vähäoireisetkin tutkimuksiin”, Tuominen sanoi ja muistutti etäisyyksien pitämisestä.

Tuominen ennakoi, että syksyn flunssakauden myötä testausruuhka todennäköisesti kasvaa.

”Testaa–​jäljitäeristähoida on toimiva strategia. Sitä on tarpeen analysoida ja hienosäätää ajan mittaan. Esimerkiksi karanteeniajan pituudesta ja testauksen priorisoinnista ruuhkatilanteissa pitää voida keskustella tietoon pohjaten”, hän sanoi.

Itsepalveluvaraus koronatestiin Koronabotin kautta on otettu hyvin käyttöön. Sähköinen ajanvaraus Koronabotin kautta on ollut käytössä Uudellamaalla vasta pari päivää, mutta nyt jo kolmannes testiajoista on varattu sen kautta.

Näytteenottopisteiden määrää lisätään

HUS pyrkii yhä lisäämään näytteenottopisteiden määrää. Pisteitä pyritään järjestämään myös paremmin suojatuiksi talven varalta.

”Tavoitteena on nostaa myös analyysikapasiteetti loka-marraskuun aikana 10 000 näytteeseen vuorokaudessa. Parhaillaan on menossa myös kilpailutus näytteenottotoiminnassa yksityisten toimijoiden kanssa”, Fysiologian, genetiikan ja preanalytiikan toimialajohtaja Petri Haapalahti HUS Diagnostiikkakeskuksesta kertoi.

Tällä hetkellä HUS Diagnostiikkakeskus pystyy analysoimaan noin 5 000 koronavirustestiä vuorokaudessa. Näytteistä 3 000 analysoidaan HUSLAB-talossa Meilahdessa, ja loput analysoi yksityinen kumppani.