Skip to main content

Uutinen - Julkaistu 25.9.2020 13:49

Koronavirustartunnan saaneiden määrä kasvussa - HUSin vahva suositus kasvomaskien käytölle

Tagit:
  • koronavirus

Suomessa ja maailman laajuisesti koronvirustartuntojen määrä on kasvussa. Myös HUSin alueella tartuntamäärät ja potilasmäärät ovat nousseet elokuun alusta alkaen. Pääkaupunkiseutu on siirtynyt epidemiassa kiihtymisvaiheeseen.

Uudenmaan alueella 20–39-vuotiaiden osuus tartunnan saaneista on tällä hetkellä 56 %. Nuoret joutuvat harvemmin sairaalahoitoon, mutta vaarana on koronaviruksen leviäminen vanhempaan väestöön. Kuntien vastuulla on kartoittaa altistuneet ja asettaa heidät karanteeniin. Ulkomailta saatujen tartuntojen määrä on laskussa. Tartunnan saaneiden osuus, joissa tartuntalähde on tiedossa, on laskenut. Tartunnan lähde on tiedossa enää 16 %:lla tartunnan saaneista. 

”Olemme nyt muuttuneessa tilanteessa koronan leviämisen suhteen myös Suomessa. Tämä tarkoittaa sitä, että viruksen voi saada tällä hetkellä mistä tahansa. Yksityistilaisuuksissa jopa puolet osallistuneista on saattanut sairastua”, varoitti apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen HUSin koronavirusinfossa

Eniten altistumisia on ollut kouluissa, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa, erilaisissa tilaisuuksissa ja harrastuksissa, samassa taloudessa asuvilla ja tartunnan saaneiden lähipiirissä.  Joukkoaltistumisia eli yli 10 hengen altistumisia on ollut eniten kouluissa, harrastuksissa ja ravintoloissa, baareissa sekä yökerhoissa. 

”Uusimaa on kiihtymisvaiheessa koronavirustartuntojen suhteen. Varsinkin pääkaupunkiseudun suuret kunnat ja Keski-Uusimaa. Ihmiset liikkuvat yli kuntarajojen töihin, kouluihin ja harrastuksiin. Tilanne on huolestuttava ja tarvitsemme toimenpiteitä, jotta saamme epidemian kuriin ”, totesi johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Maskisuositus julkisiin sisätiloihin ja yleisötilaisuuksiin on entistä vahvempi.  Toisen asteen oppilaitosten ja yliopistojen osalta maskisuosituksia pohditaan vielä kunnittain, koska Uudellamaalla on kuntakohtaisia eroja.  Maskisuositusten tavoitteena on pitää yhteiskunta auki ja turvata lähiopetus.  

Kokoontumisrajoituksia ja/tai julkisten tilojen sulkemista saatetaan tarvita lähitulevaisuudessa. Näistä päätökset tehdään kunnittain.  Maahantulijoiden testausta ja terveysneuvontaa tullaan lisäämään lehtokentillä ja satamissa.  Myös valtakunnalliset suositukset tai rajoitukset ravintolatoimintaan ovat harkinnassa.

”Vetoan kansalaisia noudattamaan uusia ohjeita, jotta saamme pandemian toisen aallon estettyä”, vetosi Markku Mäkijärvi tilaisuuden lopuksi. 

Hakeudu testiin, vältä isoja tilaisuuksia ja suosi etätöitä

  • Jos tunnet itsesi sairaaksi, pysy kotona ja hakeudu koronatestiin (koronabotti.hus.fi).
  • Suosi etätöitä, jos se vain on mahdollista ja vältä tarpeetonta matkustamista ulkomaille.
  • Julkisissa liikennevälineissä ja kaikissa muissa tilanteissa, joissa ei voi pitää turvavälejä muihin ihmisiin on syytä käyttää kasvomaskia.
  • Sote-yksiköissä tulee huolehtia turvatuista läheisten vierailuista ja rajoittaa muita vierailuja
  • Jokaisen on hyvä pohtia kriittisesti yksityisten tilaisuuksien järjestämistä ja niiden kokoa sekä vapaa-ajan viettoa (harrastukset, baarit ja yökerhot).
  •  Lataa Koronavilkku 

Lue THL:n suositus kasvomaskien​ käytöstä.