Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 13.1.2021 10.30

Koronaviruspandemia ei juurikaan vaikuttanut elinsiirtojen määriin vuonna 2020

Asiasanat:
  • elinluovutus
  • sydänsiirto
  • keuhkonsiirto

Elinsiirtoja tehtiin HUSissa vuonna 2020 yhteensä 408, joista 20 tehtiin lapsille. Elinsiirtojen määrä oli toiseksi korkein historiassa. Koronaviruspandemia ei juurikaan vaikuttanut elinsiirtojen määriin.

Kaikki Suomen elinsiirrot on valtakunnallisesti keskitetty HUSiin. Aikuispotilaiden elinsiirrot tehdään Meilahden sairaalassa ja lapsipotilaiden Uudessa lastensairaalassa.

Teho-osastoilla oli koronapotilaiden lisäksi valmius hoitaa elinluovuttajia. Yhteydenottoja mahdollisista luovuttajista tuli enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja elinluovutuksen mahdollisuus muistettiin kaikissa sairaaloissa. Kuolleita elinluovuttajia oli 121.

Munuaissiirtoja tehtiin 263 vuonna 2020. Eläviltä luovuttajilta tehtiin munuaisensiirtoja ennätykselliset 31, vaikka näitä ei tehty koronaviruspandemian takia lähes 2,5 kuukauden aikana. Maaliskuussa 2019 voimaantullut lakimuutos mahdollisti eläväluottajasiirrot ystävän lisäksi myös anonyymiltä luovuttajalta, joista ensimmäinen tehtiin vuonna 2020.

Maksansiirtoja tehtiin 75, joista lapsille kahdeksan. HUSissa tehtiin myös yksi suolensiirto ainoana Pohjoismaista viime vuonna.

Haimansiirtoja tehtiin 26 henkilölle, mikä on eniten Pohjoismaista.

Sydänsiirtoja tehtiin yhteensä 22 aikuis- ja lapsipotilaille ja keuhkonsiirtoja 21 aikuispotilaille. Hätätilanteita lukuun ottamatta toiminnassa oli noin kuukauden tauko koronaviruspotilaiden hoidon takia. Sydänsiirrettä odottavien potilaiden lukumäärä kasvoi 40 %. 

Vuoden 2020 lopussa elinsiirtoa odottavien potilaiden määrä oli 541. Vuosittain yli 10 %:lle ei löydy soveltuvaa siirrännäistä ajoissa. Elinluovutusten määrää on tarpeen lisätä.