Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 22.12.2022 08.11

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireista kärsivien tutkimusnäytteiden kerääminen alkaa

Asiasanat:
  • Horizon Europe
  • korona
  • koronavirus

HUSin johtama konsortio sai merkittävän EU-rahoituksen koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden tutkimukselle. Pitkäaikaisoireiden mekanismia selvitetään HUSin Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalla, jossa on käynnistynyt tutkimusnäytteiden kerääminen.

koronaviruksia

HUSin johtama konsortio sai 6,55 miljoonan euron EU-rahoituksen koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden tutkimukselle. Pitkäaikaisoireiden mekanismia selvitetään Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalla. 

“Saimme juuri tutkimusluvan käynnistää poliklinikallamme tutkimusnäytteiden keruun. Tutkimuksessamme potilailta otetaan verinäytteitä, jotka lähetetään Helsingin Biopankkiin sekä Viron ja Saksan laboratorioihin. HUSin ja Helsingin yliopiston tutkijat analysoivat näytteiden hyytymis- ja immunologisia tekijöitä”, kertoo poliklinikan ylilääkäri Helena Liira

Ulostenäytteiden avulla pyritään selvittämään, miten ulostemikrobiomi voi vaikuttaa koronavirusinfektion jälkeisten pitkäaikaisten oireiden syntyyn ja onko viruksen osia jäljellä suolistossa. Selkäydinnestettä kerätään neurologisista oireista kärsiviltä potilailta sekä ortopediseen leikkaukseen meneviltä verrokkipotilailta. Selkäydinnesteestä etsitään erilaisia immunologisia tekijöitä, jotka voisivat selittää oireiden syntyä. 

Kohorttitutkimuksessa paranemisennuste hyvä 

Pitkäaikaisoireiden mekanismeja ja kuntoutusmenetelmiä selvitetään poliklinikalla myös kohortti- ja rekisteritutkimusten sekä interventio- ja seurantatutkimusten avulla. Kliinisessä kohorttitutkimuksessa tutkitaan toimintakyvyn ennustetta ja elämänlaatua. 

“Kohorttitutkimuksessamme etsimme tietoa oireiden ennusteesta ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Seuraamme, miten pitkäaikaisoireista kärsivän potilaan toimintakyky ja elämänlaatu kehittyy vuoden seuranta-aikana. Potilaiden paranemisennuste näyttää hyvältä”, kertoo Liira. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.