Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 10.4.2022 10.20

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikka tarjoaa kuntoutusta ja vertaistukea – saatu potilaspalaute hyvää

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalla hoito on oireenmukaista ja kuntouttavaa. Potilaat ovat palautteiden perusteella tyytyväisiä hoitoonsa poliklinikalla.

HUSin Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalla potilaan hoito on oireenmukaista ja kuntouttavaa. Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireisiin ei ole suoranaista parantavaa täsmälääkettä. 

“Hoitomuotomme perustuvat Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjeisiin, aiempaan tutkimustietoon infektion jälkeisten oireyhtymien hoidossa sekä kokemuksiin muiden maiden vastaavista yksiköistä. Yleisesti infektion jälkeisistä oireyhtymistä tiedetään, että oireista on mahdollista parantua”, Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan vastaava lääkäri Helena Liira sanoo.

Potilaiden tukena on lääkäreistä, sairaanhoitajasta, fysioterapeutista ja psykologista koostuva tiimi. Fysioterapeutti kartoittaa potilaan toimintakykyä, ohjaa liikuntaharjoittelua ja antaa ohjeita kuntoutumiseen. Psykologi tutkii potilaan neurokognitiivista tilaa kognitiivisilla testeillä. Tyypillisiä pitkäaikaisoireita, kuten sydämen tykytystä ja kipuoireita, voidaan lievittää lääkityksellä. 

“Tavoitteena on hillitä oireita, jotta kuntoutuminen voi alkaa. Kuntoutumisessa oleellista on nostaa toimintakykyä lepoa ja liikuntaa rytmittäen”, Liira sanoo. 

Saatu potilaspalaute hyvää

Vertaistuen rooli vaikeista pitkäaikaisoireista toipumisessa on merkittävä. Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalla järjestetään moniammatillista ryhmäkuntoutusta, joka tarjoaa potilaille vertaistukea, tietoa sairaudesta ja työkaluja toipumiseen. Poliklinikan ammattilaiset vastaavat potilaita askarruttaviin kysymyksiin. 

Potilaat kokevat moniammatillisen ryhmäkuntoutuksen hyvänä – keskiarvoksi ryhmäkuntoutukselle on annettu 4,2 asteikolla 1–5. Lisäksi poliklinikka kerää palautetta potilaiden saamasta hoidosta tekstiviestein ja nettikyselyllä. 

HUS mittaa asiakaskokemusta kansainvälisellä NPS-suositteluindeksillä. NPS-lukema voi olla mikä tahansa -100:n ja +100:n välillä. Suositteluindeksiä mitataan kysymyksellä ”Kuinka todennäköisesti suosittelisit sairaalaamme tai yksikköämme ystävillesi tai perheellesi, jos he tarvitsisivat samankaltaista hoitoa tai tutkimusta?” 

Potilaat ovat palautteiden perusteella tyytyväisiä hoitoonsa poliklinikalla. Poliklinikalla käyneiden potilaiden NPS-suositteluindeksi oli maaliskuussa 87,5. HUSin vastaanotoilla tavoiteluku on yli 70. 

Omahoitoa koskeva tutkimus käynnistynyt

Muun hoidon lisäksi potilaan tukena ovat erilaiset omahoito-ohjelmat. Poliklinikalla on alkanut omahoitoa koskeva tutkimus, jossa tutkittavat satunnaistetaan kolmeen vertailuryhmään. Satunnaistetussa kontrolloidussa kokeessa verrataan kahta omahoito-ohjelmaa ja poliklinikan tavanomaista hoitoa keskenään niin, että kaikki ryhmät saavat tavanomaista hoitoa, mutta omahoito-ohjelmat ovat kahdella tutkittavien ryhmällä lisänä. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.