Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 6.8.2021 11.44

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan toiminta käynnistynyt sujuvasti

Asiasanat:
  • korona
  • koronavirus

HUSissa kesäkuun alussa toimintansa aloittaneella koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalla hoidetaan koronaviruksen pitkäaikaisoireista kärsiviä potilaita. Poliklinikalla tehdään lääketieteellistä tutkimustyötä osana kansainvälistä yliopistosairaalaverkostoa.

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan toiminta on käynnistynyt kesän aikana sujuvasti.

“Valtavaa ruuhkaa ei ole ollut. Olemme pystyneet ottamaan lähetetyt potilaat hyvin vastaan”, ylilääkäri Helena Liira kertoo.

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalle pääsee hoitoon lääkärin lähetteellä, jos potilaalla on osoitettu koronavirusinfektio ja pitkäaikaisoireita vähintään kolmen kuukauden ajan.

“Pitkäaikaisista koronavirusoireista kärsivien potilaiden oirekirjo on samankaltainen kuin muualla maailmalla”, Liira kertoo.

Lääketieteellistä tutkimustyötä

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireista ei ole vielä paljoa tutkimustietoa. Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalla tehdään lääketieteellistä tutkimustyötä aktiivisena osana kansainvälistä yliopistosairaalaverkostoa sekä Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa. Poliklinikka kutsuu potilaat kohorttitutkimukseen, jonka tarkoituksena on selvittää koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden oirekuvaa ja ennustetta.

Lisäksi poliklinikalla on suunnitteilla koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden mekanismia selvittäviä tutkimuksia. Viruksen tiedetään voivan aiheuttaa monenlaisia elin- ja kudosvaurioita, mahdollisesti myös autoimmuunireaktioita ja autonomisen hermoston häiriöitä.

“Seuraamme tiiviisti myös kansainvälisiä tutkimuksia. Juuri valmistuneen brittitutkimusraportin mukaan koronavirukseen sairastuneista 1–5 prosenttia saa päivittäisiä toimia vaikeuttavia myöhäisoireita, jotka useimmiten kuitenkin väistyvät ajan myötä. Koronavirustartunnan pitkäaikaisoireet ovat todellinen terveysongelma ja suosittelemme rokotuksen ottamista myös tästä näkökulmasta”, Liira kertoo.
 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.