Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 19.9.2020 11:36

Koronavirusanalytiikan edelläkävijä

Asiasanat:
  • artikkeli
  • Husari
  • HUS Diagnostiikkakeskus

HUSLABin virologian laboratoriossa pystytettiin viikossa testi uuden koronaviruksen havaitsemiseksi. Epidemian edetessä testausmäärä on kasvanut merkittävästi.

koronanäyte

Laboratoriossa alettiin valmistautua uuteen koronavirukseen jo vuodenvaihteessa, kun uutiset Kiinan Wuhanissa havaitusta viruksesta kantautuivat maailmalle.

Tärkeässä roolissa oli kansainvälinen tutkimusyhteistyö ja pitkäaikainen yhteistyö Helsingin yliopiston virologian osaston kanssa. Testi uuden koronaviruksen tunnistamiseksi oli pystyssä nopeasti viikossa, ja Suomen ensimmäiset koronavirustestit tehtiin HUSLABissa jo 22. tammikuuta.

”Diagnostiikan vauhti ei olisi onnistunut ilman toimivaa yhteistyötä. Tiedeyhteisö jakaa epidemian yhteydessä nopeasti tietojaan”, kliinisen mikrobiologian vastuualuejohtaja Maija Lappalainen kertoo.

Testauskapasiteetti moninkertaistunut

Koronaviruksen aiheuttama tartunta todetaan osoittamalla virus hengitystie-eritenäytteestä nukleiinihaponosoitusmenetelmällä (PCR). Näytteen analysointi edellyttää tarkoituksenmukaisia tiloja, erityisosaamista sekä korkean teknologian laitekapasiteettia.

Laboratorio on kasvattanut testauskapasiteettiaan kevään kuluessa merkittävästi, alkaen muutamasta kymmenestä testistä päivässä edeten yli kahteen tuhanteen PCR-testiin vuorokaudessa. Maaliskuun lopusta koronavirusnäytteitä on analysoitu ympäri vuorokauden. Myös näytteenottoa on lisätty ja sen kriteereitä väljennetty niin, että testiin pääsevät myös lieväoireiset.

”Tavoite on 4 000 testiä vuorokaudessa”, Lappalainen kertoo.

PCR-pikatestausta laajennettiin toukokuussa HUSin alueen päivystäviin sairaaloihin sekä Kotkaan ja Lappeenrantaan. Tämä pienen volyymin pikatesti soveltuu esimerkiksi päivystysleikkausta vaativien potilaiden testaamiseen.

Vasta-ainetestit selvittelyssä

HUSLABissa on tehty myös koronaviruksen vasta-ainetestejä HUSin henkilökunnalle.

”Parhaillaan selvitetään vasta-ainetestien roolia, sillä haluamme edetä näyttöön perustuvalla tiedolla”, Lappalainen kertoo.

Toukokuun alussa epidemia on rauhallisessa vaiheessa ja laboratoriossa valmistaudutaan tulevaan hiomalla toimintatapoja.

”Lean-kehittämiseen tottuneelle organisaatiolle kevät on ollut kiireinen, mutta myös mielenkiintoinen haaste kehittää toimintaa kokeilujen kautta.”

Koronavirusnäytteet lukuina

  • 66 237 tutkittua koronavirusnäytettä
  • 3 835 HUS-alueen positiivista tulosta 
  • 4 000 tavoite maksiminäytemäärä päivässä 
  • 24/7 toiminta viruslaboratoriossa
  • 6 sairaalassa PCR-pikatestausta

Näytemäärien tiedot 24.5.2020

Teksti: Maria van der Meer

Husari 3/2020