Koronavirustaudin aiheuttama tukosriski – potilaan oma arvio
Koronavirusinfektioon liittyy kohonnut verisuonitukosriski. Voit arvioida oman riskisi joko alla olevien kysymysten avulla tai täyttämällä tukosriskitietosi Koronatietoni.fi-palvelussa, jos sinulla on tuore koti- tai laboratoriotestillä todettu koronavirustartunta.
Koronatietoni.fi-palvelusta tiedot välittyvät kotikuntasi tartunnanjäljitykseen. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella. Mikäli Koronatietoni.fi-palvelussa tai alla olevassa kyselyssä verisuonitukosriskisi on koholla ja sinulle suositellaan hepariinilääkityksen aloitusta, ole aina yhteydessä puhelimitse kotikuntasi verkkosivuilta löytyvään neuvontapuhelimeen.
Tarkista myös, kuulutko koronaviruslääke Paxlovidin hoidon piiriin.
1. Jos käytät alla olevia veren hyytymistä estäviä lääkkeitä (kauppanimet suluissa), sinulla on suojaa koronavirusinfektion tukosriskiltä ja voit lopettaa etenemisen tähän.
- Ns. verenohennuslääkkeet (Marevan, Eliquis, Xarelto, Lixiana, Pradaxa)
- Ihon alle pistettävä hepariinihoito (Fragmin, Innohep, Inhixa, Ghemaxan, Enoxaparin Becat)
2. Jos et käytä yllä olevia veren hyytymistä estäviä lääkkeitä, sinulla voi olla koronavirusinfektioon liittyvä tukosriski. Tarkista ensin oirekuvasi ja seuraavaksi riskitekijät.
2.1. Oirekuva tai raskaus/synnytys
- Jos sinulla on seuraavia oireita: kuume yli 37,5°C tai yleisvointia heikentävä yskä tai hengenahdistus TAI
- olet raskaana TAI
- olet alle 6 viikkoa sitten synnyttänyt tai sinulle on tehty keisarileikkaus
siirry kohtaan 2.2.
Mikäli mikään edellä olevista ei täyty, sinun ei tarvitse arvioida tilannetta tarkemmin ja voit lopettaa etenemisen tähän. Lievissä infektioissa ei ole tarvetta tukoksen estolääkitykselle.
2.2. Riskitekijät, onko sinulla
Vähintään yksi näistä riskitekijöistä (merkittävä tukosriski):
- Aikaisemmin laskimo- tai valtimoveritulppa
- Tukosalttiustila (kuten: APC-resistenssi, FV Leiden geenivirhe, protrombiinin geenivirhe G20210A, antitrombiinin, sekä proteiini C:n tai S:n vajaus, essentielli trombosytoosi, polysytemia vera, myelooma, PNH-tauti, fosfolipidivasta-aineoireyhtymä)
- Syöpä tai pahanlaatuinen veritauti, jota hoidetaan.
- Monivamma tai hiljattainen selkäydinvamma
- Suuri leikkaus alle kuukauden sisällä ja/tai ajankohtainen vuodelepo sen vuoksi
TAI
Vähintään kolme näistä riskitekijöistä (lääkkeiden kauppanimet suluissa):
- ikä vähintään 60 vuotta
- painoindeksi (BMI) on yli 30 (painoindeksilaskuri)
- olet pyörätuolipotilas tai halvaantunut
- sydän- tai verisuonisairaus (ei sisällä hyvässä tasapainossa olevaa verenpainetautia)
- alaraajan laskimoiden vajaatoiminta
- diabetes
- rasvamaksa
- autoimmuunisairaus (mm. Crohnin tauti, haavainen paksusuolitulehdus, sidekudossairaus, nivelreuma)
- vaikea munuaissairaus
- olet ollut äskettäin leikkauksessa (6 viikon kuluessa), sinulla on raajamurtuma tai suljettu alaraajakipsi
- estrogeenikorvaushoito (suun kautta, ei geeli tai laastari) tai käytät yhdistelmäehkäisypillereitä (ei koske pelkkää keltarauhashormoniehkäisyä eli minipillereitä)
- käytät psyykelääkkeenä klotsapiinia (Leponex, Froidir, Clozapine Accord)
- tupakoit
TAI
Olet 60-vuotias tai vanhempi JA olet ollut pääosin vuodelevossa yli 3 vuorokautta
3. Toimintaohjeet – miten etenen?
Jos pääsit etenemään kohdan 2.2. riskitekijöihin ja sinulla on vähintään yksi ensimmäisen ryhmän riskitekijä (merkittävä tukosriski) TAI vähintään kolme toisen ryhmän riskitekijää TAI olet 60-vuotias tai vanhempi ja olet ollut vuodelevossa pääosin yli 3 vuorokautta, siirry kuntasi verkkosivulle ja katso yhteystiedot tukosriskin pohjalta mahdollisesti pistettävän hepariinilääkityksen aloitukseen (koronaneuvontapuhelin tai lääkärin vastaanotto).
Päivystysapu 116117 ei vastaa tukosriskin arviosta. Huomioi kuitenkin, että tässä esitetyt kysymykset ovat seulontaa varten, etkä välttämättä tarvitse tukoksen estolääkitystä riskitekijöistä huolimatta. Tukoksen estolääkityksen tarvearvio ei ole tarpeen tehdä samana päivänä. Ennen lääkityksen aloitusta arvioidaan aina myös hepariinilääkityksen vasta-aiheet.
4. Kaikille suositeltavat yleiset tukoksenehkäisykeinot
- Juo riittävästi (2–2,5 litraa) nestettä vuorokaudessa.
- Käytä laskimoiden vajaatoiminnan hoitosukkaa tai ns. lentosukkaa, jos sinulla on sellaiset.
- Jos olet vuodepotilaana, pyri kuitenkin jaloittelemaan toistuvasti, vaihda asentoa, liikuta jalkoja, ja vältä unilääkkeitä.
- Huolehdi siitä, että otat sinulle määrätyt veren hyytymistä estävät, verenpaine-, diabetes- ja kolesterolilääkkeesi ohjeen mukaan siinäkin tapauksessa, että sinulle määrätään muita lääkkeitä.
Ole heti yhteydessä terveydenhuoltoon, jos sinulle tulee verisuonitukoksen oireita kuten alaraaja-, yläraaja- tai rintakipu tai hengenahdistus, voimistuva päänsärky, toispuoleisia oireita tai vatsakipu (yhteys Päivystysapuun puh. 116 117 tai hätätilanteessa puh. 112).