Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 12.3.2021 13.51

Koronatartuntojen määrä kasvaa nyt kaikissa ikäryhmissä – hyvä hygienia ja etäisyyden pito vähentävät tartuntariskiä kotona

Asiasanat:
  • koronavirus

Koronavirustartuntojen määrät ovat edelleen kasvamassa HUSin alueella.

koronanäyte

”Tilanne on kaikkein huonoin koko mittaushistoriassa. Tartuntojen määrä kasvaa nyt kaikissa ikäryhmissä”, toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoi HUSin 12.3. järjestetyssä koronavirusinfossa.

Tilanne näkyy kuormituksena sairaaloissa.

”Meille tulee päivittäin enemmän ja enemmän potilaita. Erityisvastuualueellamme on nyt kolminkertainen määrä potilaita verrattuna kuukauden takaiseen. Jos tilanne heikkenee, joudumme siirtämään henkilökuntaa esimerkiksi leikkaustoiminnasta teho-osastoille”, Tuominen kertoi.

Tänään 12. maaliskuuta HUSin sairaaloissa on yhteensä 95 koronapotilasta, joista tehohoidossa 23.

Tartuttava annos virusta vielä epäselvä

Etäisyyksien pito, kasvomaskin käyttö sekä hyvä yskimis- ja käsihygienia on siivouksen ohella olennaista tartunnan välttämiseksi, jos joku perheenjäsenistä saa tartunnan. Olisi hyvä, että vain yksi riskiryhmään kuulumaton hoitaa sairasta henkilöä.

”Valitettavasti vieläkään ei ole ihan tarkkaa tietoa siitä, miten koronavirus siirtyy henkilöstä toiseen. Myöskään tarkkaa tartuttavaa annosta ei tunneta”, kertoi osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila.

Pisaratartuntaa pidetään tärkeimpänä tartuntatapana, mutta myös kosketustartunta on mahdollinen joko suoraan tai epäsuorasti. Suotuisissa olosuhteissa virus voi säilyä tartuntakykyisenä muutaman päivän.

Ilmatartunta voi tulla kyseeseen erityistilanteissa, joissa syntyy paljon aerosoleja.

”Meillä on epäilyjä tartunnoista joukkotilaisuuksista, joissa huudetaan, lauletaan tai ollaan kovassa rasituksessa. Tämä vaatii myös ahdasta sisätilaa, jossa on paljon ihmisiä”, Anttila kertoi.

Pisarat lentävät kauas etenkin aivastettaessa. Maskin käyttö lyhentää pisaroiden lentomatkaa.

Tartuntariskiä voi vähentää kotona

Sairastuneen kannattaa oleskella eri huoneessa muista ja jos se ei ole mahdollista, tulee pitää kahden metrin etäisyyttä. Sairastuneen lähellä kannattaa käyttää kasvomaskia. Tuuletus on hyvä keino tehostaa ilmanvaihtoa.

Sairastuneen vointia tulee seurata ja ottaa tarvittaessa yhteyttä terveyskeskukseen.

Normaali siivoustiheys ja heikosti emäksinen yleispuhdistusaine ja mikrokuituvälineet riittävät siivoukseen kotona, kertoi suunnittelija Päivi Liljendahl HUS Asviasta.

”Kaikki kosketuspinnat puhdistetaan huolellisesti ja erityistä huomiota kiinnitetään WC- ja suihkutiloihin”, Liljendahl painotti.

Käsipyyhkeet vaihdetaan päivittäin ja jokaiselle varataan omat pyyhkeet. Roskakorit tyhjennetään tavallista useammin ja myös siivousvälineet puhdistetaan.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.