Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 7.5.2021 14.40

Koronatartuntojen lasku hidastunut – FINENTRY-palvelu sujuvoittaa turvallista maahantuloa

Asiasanat:
  • korona

Koronavirustilanne on menossa hyvään suuntaan, mutta rajoitusten noudattaminen on tärkeää vielä pitkään. FINENTRY-palvelun käytön laajentaminen sujuvoittaa turvallista maahantuloa.

Kuvituskuva

Koronavirustartuntojen määrä on kääntynyt laskuun HUS-alueella. Lasku on kuitenkin selvästi hidastunut viime päivinä. 

”Myös taudin ilmaantuvuus on merkittävästi laskenut Uudellamaalla ja oli edellisen kahden viikon aikana noin 90 tautitapausta 100 000:ta asukasta kohti”, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi HUSin 7.5. järjestetyssä koronavirusinfossa

Sairaalapotilaiden määrä on laskenut, mutta HUSin sairaaloissa on edelleen noin 50 potilasta hoidossa koronavirustaudin takia. Tänään heistä on teho-osastolla 18 koronaviruspotilasta. 

Suositukset ja rajoitukset ovat edelleen tärkein keino hallita epidemiaa, kun rokotukset eivät ole edenneet nuorimpiin ikäryhmiin. 

”Rajoituksia tulee purkaa asteittain. Emme esimerkiksi tiedä vielä aivan tarkkaan, millaisen piikin vappu on tartuntoihin aiheuttanut”, Mäkijärvi korosti. 

Viruskanta muuntunut useasti epidemia-aikana 

Koronaepidemia lähti leviämään Suomessa keväällä 2020 hiihtolomalaisten mukana. Kun matkailijavirta oli loppunut, alkoivat tartunnat lisääntyä erityisesti Helsingin itäisissä kaupunginosissa, jossa lähti leviämään maailmalta tullut uusi viruskanta. 
”Viime kevään rajoitustoimilla tauti käytännössä tukahdutettiin. Kun tartunnat alkoivat kasvaa syksyllä, oli viruskanta muuntunut taas keväästä eli kyse oli todennäköisesti uudesta maahan tulleesta tartuntaketjusta”, ylilääkäri Asko Järvinen kertoi. 

Tartunnat saatiin taittumaan rajoitusten avulla, mutta joulun alla havaittiin Suomessakin brittivarianttivirusta, joka johti epidemian uuteen nousuun. Vasta maaliskuun valmiustila ja ravintolasulut käänsivät epidemian laskuun. 

Britannian virusmuunnos yleistyi nopeasti alkuvuonna HUS-alueella. Eri virusvarianttien osuudet vaihtelevat maittain ja myös Pohjoismaiden välillä. Esimerkiksi Suomessa Etelä-Afrikan variantin osuus on suurempi muihin Pohjoismaihin verrattuna. 
”Viime kevääseen verrattuna tartunnan saaneet tunnistetaan nyt huomattavasti paremmin ja testauskapasiteettimme on 8–10-kertainen vuoden takaiseen verrattuna”, Järvinen kertoi. 

Huomio rajaturvallisuuteen

Tartuntojen tunnistaminen rajoilla onkin tärkeää, jotta vältytään uusien virusmuunnosten leviämiseltä. 

”EU:n suunnittelema vihreä kortti tuo selkeyttä rajaturvallisuuteen, helpottaa käytännön toimintaa ja vähentää väärennyksiä”, Järvinen kertoo. 
HUSin kehittämän FINENTRY-palvelun laajamittaisempi käyttö suuntaisi terveydenhuollon resursseja oikeaan suuntaan helpottamalla ja automatisoimalla rajojen terveysturvallisuustarkastuksia. Ensin tarvitaan kansalliset linjaukset. 

Palveluun on mahdollista luoda vihreä linja, jolloin matkustaja voi kätevästi kännykkää tai tulostetta näyttämällä todistaa, että maahantulon kriteerit ovat kunnossa. Oranssi tai punainen merkintä edellyttäisi tarkastelua ja esimerkiksi koronatestiin ohjaamista. 
”Näin terveydenhuollon resurssit voitaisiin kohdentaa oikein rajoilla”, Järvinen sanoo. 
FINENTRY-palvelun kautta myös oleskelukunnat pystyvät automaattisten hälytysten avulla seuraamaan alueellaan oleskelevien matkailijoiden tilannetta ja sitä, että he ovat käyneet asianmukaisesti testeissä. 
 

FINENTRY-palveluun

Skip video

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.