Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 24.2.2021 14.24

Kolumni: Vastuullista sairaanhoitoa

Asiasanat:
  • Husari
  • vastuullisuus
  • vastuullisuusohjelma
Hallintojohtaja Lauri Tanner

Vastuullisuudella tarkoitetaan tiivistetysti huolen kantamista huomisesta ja tekojen seurausten miettimistä. Vastuullinen toimija ei tyydy teoissaan vähimpään sallittuun tasoon, vaan pyrkii parempaan. 

Sairaalassa vastuullisuuden tulisi ilmetä ennen kaikkea potilaan hoidossa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi potilaan prosessien sujuvoittamista ja sen varmistamista, että potilas ”saattaen vaihdetaan” esimerkiksi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä. Vastuullisuutta potilashoidossa ilmentävät myös etävastaanotot: uusilla toimintatavoilla parannetaan hoidon saavutettavuutta ja edistetään myös pieneltä osalta ympäristöystävällisyyttä, kun potilaan ei tarvitse matkustaa sairaalaan. 

Vastuullinen toiminta lisää luottamusta, ja vastuullisuuden perusta rakennetaan noudattamalla lakia. Olemme joutuneet viime aikoina julkisuudessa esille hankinnoista, joissa HUS ei ole kaikilta osin noudattanut hankintalainsäädäntöä. Virheiden sattuessa parasta on tunnustaa ne avoimesti ja käynnistää korjaavat toimenpiteet, jotka on tarkoitus saada hankintojen osalta toteutettua kuluvan vuoden aikana. Toimimalla vastuullisesti ja viestimällä siitä avoimesti, voimme pyrkiä palauttamaan luottamusta myös tältä osin.

HUSin hallitus hyväksyi helmikuussa vastuullisuusohjelman vuosille 2021-2022. Vastuullisuusohjelman tarkoitus on tehdä HUSin yksiköissä tehty vastuullisuustyö näkyväksi. Vastuullisuusohjelmaan sisältyy esimerkiksi hanke, jossa tarjotaan yksiköille mahdollisuus työllistää vajaatyökykyisiä työnhakijoita ja saada tähän taloudellista tukea. 

Me kaikki toteutamme vastuullisuutta tekemällä pieniä arjen tekoja ja ennen kaikkea miettimällä tekojemme vaikutuksia. Vastuullinen toiminta tukee laadun toteutumista ja auttaa riskien ehkäisemisessä. Viime kädessä vastuullinen toiminta toteutuu potilaiden parhaaksi.

Lauri Tanner
hallintojohtaja

Husari 1/2021

Feedback

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.