Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 13.10.2020 15:49

Kolumni: Sote-uudistus uhka yhdenvertaisille palveluille

Asiasanat:
  • artikkeli
  • Husari
Toimitusjohtaja Juha Tuominen

Pitkään valmisteltu sote-uudistus otti kesällä askeleen eteenpäin, kun valtioneuvosto julkaisi sote-uudistuksen lakiluonnoksen. HUSin hallitus antoi esityksestä syyskuun puolivälissä lausunnon, jonka sisältö on tiivistettynä se, että sote-uudistuksen tavoitteiden toteutuminen on tärkeää, mutta ehdotettu rahoitusmalli on täysin kestämätön.

Rahoitusmalli perustuu keinotekoisiin teoreettisiin kertoimiin, jotka yrittävät kuvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutarvetta, mutta ovat kaukana todellisuudesta. Rahoituksen määräävät kertoimet väittävät, että uusimaalaiset saavat nyt merkittävästi liikaa hoitoja. 

Uudenmaan erikoissairaanhoidon palveluja siis leikattaisiin merkittävästi. Se olisi uhka paitsi yhdenvertaisille palveluille myös HUSin erityistehtävien hoitamiselle valtakunnallisesti. Viime kädessä leikkauksista kärsisivät potilaat ja henkilöstö, sillä rahoitusleikkaus tarkoittaisi HUSissa noin 1500 henkilön vähentämistä pysyvästi.

Terveyspolitiikka on joutunut aluepolitiikan käsikassaraksi. Muun Suomen resurssilisäys halutaan rahoittaa Uudenmaan potilaiden terveyden kustannuksella. Pelkästään HUSin kohdalla puhumme yli 100 miljoonan euron vähennyksestä vuositasolla. Lupauksemme on tarjota joka päivä jokaiselle potilaalle yhä parempaa hoitoa. Se tarkoittaa ja vaatii pioneerityötä ja lääketieteen eteenpäin viemistä. Rahoitusleikkaus tarkoittaisi väistämättä päinvastaista kehitystä: laadun heikkenemistä ja pidempiä hoitojonoja. 

Rahoitusmalliin tarvitaan iso korjausliike. Ilman sitä sote-uudistuksen edistäminen ei ole mahdollista.  Kyse ei ole vaan Uudestamaasta, vaan maan koko erikoissairaanhoidosta ja sen edellytyksistä. Nyt jos koskaan uhataan hyvinvointivaltion perustuksia. 

Juha Tuominen
toimitusjohtaja

Husari 5/2020