Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 10.9.2020 10.00

Kolumni: Myrskyn jälkeen

Asiasanat:
  • artikkeli
  • Husari
Laatuylilääkäri Sanna-Maria Kivivuori

Kirjoitan tätä kesälomalla järven rannalla. Aurinko paistaa, taivas on sininen. Kaukana taivaanrannalla on tummia ukkospilviä. Pohdimme mieheni kanssa, kertovatko pilvet äskeisestä ukkossateesta vai mahdollisesti uudesta, uhkaavasta ukkoskuurosta. Luonto on vielä märkä sateesta.

Ukkosen lähestyessä nostamme puutarhakalusteiden tyynyt katoksen alle ja irrotamme antennit seinästä. Pidemmän tähtäimen varautumiseen kuuluu se, että tontin kaatumisvaarassa olevia puita kaadetaan ennakoivasti. Tärkeää varautumisen ohella kuitenkin on, että talossa sisällä toiminta ja arki jatkuvat. Perhe aterioi tutussa rytmissä, askareet tehdään hyvin ja toimimme toistemme kanssa sujuvasti. 

Viime keväänä nousi monella tavalla esiin se, että kriisitilanteessa kaivataan yhteisiä toimintatapoja, selkeitä ohjeita ja prosesseja. Laatutyön keskeisimpiä asioita siis. Erilaiset kriisit heiluttavat venettä sitä vähemmän, mitä laadukkaampaa perustoiminta on.

Teimme 200:lle HUSin johtoa edustavalle kyselyn koronan opeista. Vastausten perusteella HUSin nähtiin yleisesti onnistuneen koronaepidemian ensimmäisen aallon hoitamisessa hyvin. Toki monia asioita nousi keskusteluun, kuten etätoiminta, elektiivisen toiminnan määrä kriisiaikana ja yleisen HUS-tasoisen tilannekuvan saaminen uuteen normaaliin. 

Keväällä HUS oli koko Suomen sydän, joka hoiti pääosan koronapotilaista ja toimitti samalla ohjeita, neuvoja, ja näkemyksiä koko muuhun maahan. Selvisimme monelta kannalta katsoen loistavasti äärimmäisen poikkeavasta tilanteesta. Olemme tämän kokemuksen myötä varautuneet hyvin tulevaan. Emme kuitenkaan edelleenkään tiedä, minkälainen sää on syksyllä, mutta suomalainen, ja huslainen, selviää säässä kuin säässä.

Sanna-Maria Kivivuori
Laatuylilääkäri

Husari 4/2020

Feedback

Löysitkö etsimäsi?