Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 27.5.2021 13.52

Kliinikoiden ja yritysten yhteistyö tuottaa parempaa hoitoa

Asiasanat:
  • CleverHealth Network
  • Husari
  • tekoäly

CleverHealth Network tuo yhteen yliopistosairaalan kliinisen asiantuntemuksen, yritysten osaamisen sekä kattavan ja ainutlaatuisen terveysdatan. Yhteistyöllä kehitetään uusia yksilöllisempiä hoitomuotoja, jotka helpottavat niin potilaan kuin kliinikoidenkin elämää.

Neurokirurgian dosentti Miikka Korja ja projektijohtaja Mirka Tammi

Innovaatiojohtaja ja neurokirurgian dosentti Miikka Korja vetää CleverHealth Networkin AI Head Analysis -projektia, jossa kehitetään tekoälyyn perustuvia työkaluja aivoverenvuotojen tunnistamiseen. Kuvassa myös CleverHealth Networkin projektijohtaja Mirka Tammi. Kuva on julkaistu alun perin CGI:n Ratkaisu-lehdessä, jonka aiheena oli CleverHealth Network -yhteistyö.

CleverHealth Network -verkostossa HUS ja yritykset kehittävät yhteistyössä uusia terveysdataan perustuvia tuotteita terveysteknologian alalle. Ydinekosysteemissä on mukana 16 yritystä ja kaikkiaan mukana on 40-50 yritystä.

”Projektit lähtevät siitä, että kliinikoilla on aito tarve tai ongelma, jonka voi ratkaista terveysdatan avulla. Projekteissa haetaan asetelmaa, jossa yrityksellä on mahdollisuus kehittää markkinoille kaupallinen tuote”, projektinjohtaja Mirka Tammi kertoo.

CleverHealth-projekteihin osallistuminen edellyttää kliinikoilta aitoa halua tehdä yritysyhteistyötä. Heillä on oltava käytössään myös aikaa ja resursseja, sillä kyse on aina kliinikoiden projekteista ja heidän työpanoksestaan. CleverHealth Network ei ole puhdasta akateemista tutkimusta, vaan tuotteella pitää olla markkinapotentiaalia globaalisti. 

“Moni perinteiseen kliiniseen tutkimukseen tottunut on kokenut yritysyhteistyön todella antoisaksi. Se tuo tekemiseen vauhtia, sillä yritykset haluavat tuotteen nopeasti markkinoille”, kehittämispäällikkö Pia Viklund sanoo.

Hoito paranee terveysdatan avulla

CleverHealth Network vie omalta osaltaan eteenpäin HUSin strategista tavoitetta asiakaslähtöisestä digitaalisesta muutoksesta. Tällä hetkellä verkosto kehittää muun muassa sovelluksia raskausdiabeteksen seurantaan ja kotidialyysiin, tekoälyyn perustuvia työkaluja aivoverenvuotojen ja harvinaissairauksien tunnistamiseen sekä alustaa automaattiseen akuutin leukemian diagnosointiin ja hoitoon.

Kaikkien projektien pohjana on HUSin tietoaltaasta sekä suomalaisista terveysrekistereistä saatava kattava ja maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen data-aineisto. Tavoitteena on parantaa potilaiden hoitoa ja kehittää uusia hoitomuotoja, luoda työpaikkoja sekä edistää terveysteknologian vientiä ulkomaille. 

”HUSin tehtävä yliopistosairaalana on kehittää uusia hoitoja ja taata suomalaisille tulevaisuudessakin maailman kustannustehokkaimmat terveyspalvelut. CleverHealth Network edistää tätä omalta osaltaan tarjoamalla kliinikoille mahdollisuuden yhteistyöhön yritysten kanssa ja ratkaisuja todellisiin ongelmiin. Haemme koko ajan uusia ideoita projekteiksi”, Tammi sanoo.

CleverHealth Network saa rahoitusta Business Finlandilta. Muu rahoitus tulee HUSilta ja ekosysteemissä mukana olevilta yrityksiltä. 

Teksti: Suvi Huttunen
Kuva: Antti Kirves

Husari 2/2021

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.