Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 9.6.2023 10.23

Kipu voi pitkittyä leikkauksen jälkeen – HUSin digihoitopolku tarjoaa ohjausta ja tukea toipumiseen

Asiasanat:
  • HUS
  • kipu
  • Kipuklinikka

Leikkauksen jälkeinen pitkittynyt kipu on melko yleinen, mutta monille tuntematon ongelma. HUSissa akuutin kivun jälkihoitopoliklinikka eli APS-poliklinikka ja uusi digihoitopolku tarjoavat apua niille leikkauspotilaille, joiden kipu pitkittyy.

Nainen kaataa lääkepurkista pillerin kädellensä.

Tutkimusten perusteella noin joka kymmenennelle leikkauspotilaalle kehittyy pitkittynyt leikkauksen jälkeinen kipu.

Pitkittynyt kipu on leikkausalueella tai sen läheisyydessä olevaa uutta kipua, joka alkaa leikkauksen jälkeen, jatkuu kaksi–kuusi kuukautta normaalia paranemisaikaa pidempään ja muut syyt kivun taustalla on suljettu pois.

”On tärkeää lisätä tietoisuutta pitkittyneen kivun riskistä. Näin potilas ja kirurgi voivat huomioida asian leikkauspäätöstä suunnitellessa. Tavoitteena on tunnistaa jo ennakkoon ne potilaat, jotka ovat muita alttiimpia leikkauksen jälkeiselle kivulle ja kivun pitkittymiselle. Heille voidaan räätälöidä kivun hoitoa ja tarjota tehostettua seurantaa”, kertoo HUSin Kipuklinikan ylilääkäri Katri Hamunen.

Toistaiseksi ei ole tehokkaita keinoja ehkäistä leikkauksen jälkeisen kivun pitkittymistä. Kivun pitkittymiseen vaikuttavat monet yksilölliset tekijät. Osaan niistä voidaan pureutua jo ennen leikkausta, kuten tarjoamalla lääkkeettömiä keinoja ahdistuneisuuden, unihäiriöiden tai stressin hoitoon.

Myös leikkaustyypillä on merkitystä. Esimerkiksi rintakehän avausleikkauksen, raaja-amputaatioiden ja erilaisten vammojen vuoksi tehtyjen leikkausten jälkeen saattaa olla tavallisempaa saada pitkittynyt kipuongelma.

”Tärkeää on leikkauksen jälkeisen akuutin kivun tehokas hoito ja myöhemmin lääkityksen muokkaaminen kivun mekanismien mukaisesti esimerkiksi hermovauriokivuissa sekä kivunhoidon lääkkeettömiin menetelmiin ohjaaminen”, Hamunen korostaa.

Digihoitopolulta ohjausta ja tukea

HUSissa aloitettiin jo vuonna 2012 kansainvälisesti eturintamassa APS (acute pain service) -jälkihoitopoliklinikkatoiminta tehokkaan ja turvallisen leikkauksen jälkeisen kivunhoidon takaamiseksi. Kipuhoitajat ja leikkaussalin anestesialääkärit tukevat kivunhoidossa ja tarvittaessa ohjaavat potilaan APS-jälkihoitopoliklinikalle. Myös leikkaava lääkäri voi ohjata potilaan hoitoon.

”APS-jälkihoitopoliklinikan tavoitteena on kotiutumisen jälkeisen vaiheen tehokas ja turvallinen kivun hoito ja lopulta lääkityksen purkaminen kivun helpottuessa. Keskeisessä roolissa on myös tutkimus kivun mekanismien ymmärtämiseksi ja uusien hoitomahdollisuuksien löytämiseksi”, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Teija Nieminen Meilahden anestesia- ja leikkausosastolta sanoo.

Uusin toimintamuoto on leikkauksen jälkeisen kivun hoidon digihoitopolku, jonne ohjataan ne potilaat, joilla on kotiutumisvaiheessa voimasta kipua tai opioidi- tai suuriannoksinen gabapentinoidi-lääkitys.

Digihoitopolku tarjoaa tietoa kivusta sekä opastaa lääkehoitoon ja lääkkeettömiin hoitokeinoihin kotona.

Katso Suorana HUSista 9.6.2023: Miten hoitaa leikkauksen jälkeistä pitkittynyttä kipua? HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Tietoa infoistamme.

 

Lisätietoja medialle: 

HUSin mediapalvelun yhteystiedot 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.