Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 13.5.2022 10.42

Kehittyvä diagnostiikka ja hoito parantavat ihomelanooman ennustetta

Asiasanat:
  • ihotaudit
  • Ihosyöpä
  • melanooma

Suurin osa ihomelanoomaan sairastuneista paranee riittävän varhaisen hoitoon hakeutumisen ja jatkuvasti kehittyvien hoitojen ansiosta. 

Uusia ihomelanoomatapauksia diagnosoidaan vuosittain noin 1700.

Uusia ihomelanoomatapauksia diagnosoidaan vuosittain noin 1700. Ihomelanoomaa todetaan yleensä työikäisillä ja vanhemmilla ihmisillä, joskus nuorilla aikuisilla, mutta lapsilla se on harvinainen.

Ihomelanoomien erottaminen tavallisista luomista on haasteellista ja sen vuoksi lääkäreitä tulisi kouluttaa enemmän siihen.

Ihomelanooman riskitekijöitä ovat vaalea iho, pisamaisuus, runsasluomisuus (yli 100 luomea) sekä lapsuuden toistuvat palamiset.

“On hyvä muistaa, että 75 % ihomelanoomista syntyy terveelle iholle. Ihomelanooma uusiutuu onneksi vain noin joka viidennellä potilaalla, mutta potilas voi sairastaa monta melanoomaa elämänsä aikansa”, sanoo patologian osastonylilääkäri Susanna Juteau.

Yliopistosairaaloissa ihomelanoomapotilaiden hoito suunnitellaan kasvainkokouksissa, joihin osallistuvat ihotautien, syöpätautien, patologian ja kirurgian erikoislääkärit.

Täsmälääkkeet ja immunoterapia osaksi ihomelanooman hoitoa

Ihomelanoomat havaitaan ja poistetaan useimmiten varhaisessa vaiheessa. Noin 85 % ihomelanoomaan sairastuneista paranee.

“Tähän vaikuttaa, että ihomelanooman diagnostiikka on kehittynyt. Ihmiset ovat myös aiempaa valistuneempia ja hakeutuvat aikaisemmin tutkimukseen ja lääkärit ottavat ihomuutoksista aktiivisemmin näytteitä patologeille”, sanoo dosentti, Syöpäkeskuksen linjajohtaja Micaela Hernberg.

Syöpäsolut pääsevät yleensä leviämään muualle kehoon vartijaimusolmukkeiden kautta. “Positiivinen tulos vartijaimusolmuketestissä huonontaa ennustetta. Nämä potilaat ohjataan aina syöpätautien erikoislääkärille jatkohoitoarvioon”, kertoo Juteau.

Luomen poistamisen jälkeen ihomelanoomaa hoidetaan leikkaushoidolla ja osa potilaista saa myös lääkehoitoja.

“Koska lääkehoitojen teho on parantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, ovat tulokset merkittävästi paremmat myös levinneen taudin hoidossa”, sanoo Hernberg. HUSin Syöpäkeskuksessa on parhaillaan menossa useita ihomelanooma-aiheisia lääketutkimuksia.

Katso Suorana HUSista info 13.5.2021 tästä. HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Tietoa infoistamme löydät täältä.

Feedback

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.